Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Τα διάσημα μήλα, και άλλες μηλο-ιστορίες (1-142)

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τα μήλα έχουν μια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια παράδοση και φιλολογία. Περιέργως, συχνά κυκλοφορούν σε δύο ακραίες εκδόσεις, χρυσά ή δηλητηριασμένα και γενικά παραπέμπουν σε κάτι σφαιρικό (πχ μήλο της παλάμης), ενώ έχουν γίνει δημοφιλή και σαν εμπορικά σήματα.
Ο γράφων δεν μπορεί να φανταστεί το λόγο που το μήλο, περισσότερο από κάθε άλλο φρούτο εμπλέκεται σε τόσες διάσημες iστορίες ή ιστορίες διασημοτήτων, οπότε περιορίζεται απλά στο να τις καταγράψει. Η καταγραφή αυτή μάλιστα ξεκίνησε σαν παιχνίδι από μια ερώτηση της κόρης μου σε μικρή ηλικία, και αρχικά μετρήθηκαν λιγότερες από 10 περιπτώσεις.
Ποιος παρήγγειλε μήλο;

Τρία μήλα που άλλαξαν τον κόσμο: Της Εύας, του Νεύτωνα και του Steve Jobs.

1.To μήλο της Εύας
Με διαφορά το παλαιότερο και διασημότερο μήλο, είναι αυτό που μας φόρτωσε την ιστορία του προπατορικού αμαρτήματος, και μεταξύ άλλων ήταν η αιτία της εφεύρεσης των ρούχων, αλλά και του μισογυνισμού.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το αρχικό εβραϊκό κείμενο δεν μιλάει για «μήλο», αλλά για «φρούτο», στην Ευρώπη όμως επικράτησε το μήλο, είτε επειδή στα λατινικά η λέξη «μήλο» και «κακό» μοιάζουν (malus / malum), είτε επειδή το μήλο «έγραφε» καλύτερα στους ζωγραφικούς πίνακες.

2. Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων
Το 11ο κατόρθωμα του Ηρακλή, που αν θυμάστε από το σχολείο προστέθηκε στη «λίστα» αργότερα από τη νέμεσή του, τον Ευρυσθέα, ήταν να κλέψει και να του φέρει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων.
Το κατόρθωμα αυτό ο ήρωας το έφερε σε αίσιο πέρας με γνήσιο ελληνικό πνεύμα, βάζοντας ουσιαστικά τον Άτλαντα να κάνει τη δουλειά και ξαναφορτώνοντας του τη Γη, που ο ταλαίπωρος Άτλαντας προσπάθησε ανεπιτυχώς να του «πασάρει». 
Συχνά θεωρείται ότι η χώρα τον Εσπερίδων αντιστοιχεί στον Παράδεισο της Παλαιάς Διαθήκης, ο Αδάμ και η Εύα εκπροσωπούνται από τον Δία και την Ήρα, ενώ σε πολλές παραστάσεις της αρχαιότητας μαζί με τον Ηρακλή υπάρχει τόσο το φίδι, όσο φυσικά και το μήλο ή τα μήλα.
Υπάρχει πάντως και η άποψη ότι δεν επρόκειτο για μήλα αλλά για πορτοκάλια (αν και δεν υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα), ή και κυδώνια. 

3. Τα μήλα της Αταλάντης
Ο μύθος της Αταλάντης τονίζει μάλλον την ερωτική πλευρά των μήλων, και φαίνεται με συμβολικό τρόπο στον μύθο της Αταλάντης.
Η Αταλάντη, παρθένα - κυνηγός, αρνούνταν κατηγορηματικά να παντρευτεί και έθεσε σαν όρο - δικαιολογία προς τον πατέρα της ότι θα παντρεύονταν εκείνον που θα την ξεπέρναγε στο τρέξιμο.
Σαν γυναίκα όμως, τελικά μπήκε στον πειρασμό να μαζέψει τα χρυσά μήλα της Αφροδίτης (ενδεχομένως τα ίδια των Εσπερίδων) που της τα πέταξε με δόλο ο μέλλων σύζυγός της Ιππομένης, προκειμένου να την προσπεράσει.

4. To μήλο της Έριδας
Αυτή η ιστορία είναι λίγο πιο πολύπλοκη και ξεκινάει με την «αφηρημάδα» του οικοδεσπότη-Δία να καλέσει (για προφανείς λόγους) την Έριδα στο γαμήλιο πάρτι του Πηλέα, αλλά όπως συμβαίνει μερικές φορές, η ενέργεια που κάνεις για να αποφύγεις κάτι, είναι αυτή ακριβώς που το προκαλεί (κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία). Και οι σοφοί μας πρόγονοι, δεν εξαιρούσαν από την πανίσχυρη «μοίρα» ούτε τους ίδιους τους θεούς.
Η συνέχεια είναι γνωστή, και είχε σαν αποτέλεσμα η Έρις να στείλει σαν γαμήλιο δώρο ένα χρυσό μήλο, που άναψε φωτιές στις τρεις πιο σημαντικές θεές του Ολύμπου, αλλά ο Δίας ήταν αρκετά έμπειρος με τις γυναικοδουλιές ώστε να μην ανακατευτεί ο ίδιος, και να πασάρει το πρόβλημα στον Πάρι. Ο οποίος πρέπει να κατάλαβε ότι όποια και να ήταν η επιλογή του θα αντιμετώπιζε τη μήνι των άλλων δύο θεαινών, οπότε μάλλον προτίμησε με την επιλογή του να περάσει καλά, για όσο του έμενε να ζήσει ακόμα. Η συνέχεια, κυριολεκτικά, στον Όμηρο ή στην οθόνη.

5. Η Αφροδίτη της Μήλου
Αν και η Μήλος δεν πήρε το όνομά της από το μήλο, εξαιτίας του ομόηχου την περιλάβαμε στη λίστα. Προφανώς, το πιο γνωστό «προϊόν» της Μήλου είναι η Αφροδίτη της που βρέθηκε στο νησί το 1820, και ένα χρόνο αργότερα μετά από διάφορες διεργασίες (βλ. χρηματισμούς) κατέληξε στο Λούβρο, το οποίο φιλοτιμήθηκε απλά να στείλει αργότερα ένα αντίγραφο του αγάλματος στο μουσείο του νησιού. Η Αφροδίτη της Μήλου θεωρείται ένα καταπληκτικό έργο της ελληνιστικής τέχνης, συνδυάζοντας αρμονικά τη γυναικεία ομορφιά και τη θηλυκότητα. Χρονολογείται γύρω στον 1ο αιώνα π.Χ. ενώ παραμένει άγνωστος ο δημιουργός της.

6. Το μήλο που δεν πήρε η Κασσιανή
Το χρυσό (για την περίσταση) μήλο το προσέφερε ο αυτοκράτορας Θεόφιλος στην τελετή επιλογής νύφης, που είχε οργανώσει η μητέρα του, γύρω στο 830.
Η πρόθεσή του ήταν να το προσφέρει στην Κασσία, μετέπειτα Κασσιανή, εντυπωσιασμένος από την ομορφιά της, αλλά η ετοιμόλογη απάντησή της σ’ ένα φιλοσοφικό «τεστ» που της έκανε επιτόπου τον τρόμαξε, και προτίμησε μια πιο συμβατική επιλογή.
Η Κασσιανή κατά τα έθιμα της εποχής μπήκε σε μοναστήρι, ενώ ένας από τους ύμνους που έγραψε (τροπάριο της Κασσιανής) ψέλνεται στην Ακολουθία της Μ. Τρίτης.
Να σημειωθεί, ότι αν δεν υπήρχε η ιστορία αυτή, ο Θεόφιλος ελάχιστα θα ήταν γνωστός στην πορεία του Βυζαντίου.

7. Το μήλο του Γουλιέλμου Τέλλου
Η ιστορία του Γουλιέλμου Τέλλου, στον οποίο τέθηκε από ένα Αυστριακό άρχοντα το δίλημμα της ελευθερίας του έναντι της δοκιμασίας να κτυπήσει με τη βαλλίστρα του ένα μήλο επάνω στο κεφάλι του παιδιού του, είναι ένας πολύ γνωστός θρύλος στην Ελβετία, και όχι μόνο.
Στη συνέχεια της ιστορίας, ο Τέλλος τα καταφέρνει, σκοτώνει τον άρχοντα και ξεκινά μια επανάσταση.
Κατά πάσα πιθανότητα όμως πρόκειται για μύθο, καθώς τα ιστορικά στοιχεία απουσιάζουν, και παρόμοιες ιστορίες υπάρχουν και σε άλλους βορειοευρωπαίους λαούς.

8. Το μήλο του Νεύτωνα
Μια ιστορία, που όπως λένε οι Ιταλοί: «se non è vero, è ben trovato» δηλαδή: (ακόμα και) αν δεν είναι αληθινή, είναι ωραίο εύρημα.
Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι η ιστορία ξεκίνησε από τον ίδιο τον Νεύτωνα, όταν συζητώντας με έναν φίλο του ανέφερε ότι το έναυσμα για να σκεφτεί τον νόμο της παγκόσμιας έλξης προήλθε από την πτώση ενός μήλου σ’ έναν κήπο, που τον έκανε να αναρωτηθεί γιατί τα μήλα πέφτουν πάντα κάθετα στο οριζόντιο επίπεδο.
Πάντως δεν ανέφερε τίποτα για χτύπημα στο κεφάλι, αυτό σίγουρα είναι μεταγενέστερο εύρημα.

9. Το «Μεγάλο Μήλο», η Νέα Υόρκη
Η ονομασία «μεγάλο μήλο» για τη Νέα Υόρκη πρωτοεμφανίζεται το 1909 σ’ ένα βιβλίο του E.S. Martin, όπου γράφει, υπονοώντας τη Ν. Υόρκη ότι: «το Μεγάλο Μήλο επωφελείται από ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος των εθνικών δανείων (sap)».
Λίγο αργότερα η φράση αυτή χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα από τον δημοσιογράφο John Fitz Gerald για την περιγραφή των ιπποδρομιών της πόλης.
Για τον έναν ή τον άλλο λόγο πάντως, το «παρατσούκλι» άρεσε και καθιερώθηκε.

10. Το μήλο της Χιονάτης
Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι ήταν παλιό γερμανικό παραμύθι, που έγινε δημοφιλές στη χώρα αυτή από τους παραμυθάδες αδελφούς Grimm, αλλά παγκόσμια γνωστό το έκανε η κινηματογραφική καρτουνίστικη εκδοχή του από τον Ντίσνεϊ, το 1937.
Τα δηλητηριασμένα μήλα πάντως, φαίνεται να ήταν ένας μάλλον δημοφιλής τρόπος δολοφονίας ή αυτοκτονίας (βλέπε και την ιστορία για τον Turing, παρακάτω).

11. Το μήλο του Alain Turing
Ο Άλαν Τιούρινγκ έγινε πρόσφατα γνωστός στο ευρύ κοινό από τη μεταφορά στην μεγάλη οθόνη της ζωής του, με έμφαση στην περίοδο που εργάστηκε για το σπάσιμο των κωδικών της γερμανικής κρυπτογραφικής μηχανής Enigma.
Ο Τιούρινγκ, ιδιοφυΐα στα μαθηματικά και δρομέας αποστάσεων, ήταν ταυτόχρονα και ο άτυπος ιδρυτής της επιστήμης της «Τεχνητής Νοημοσύνης», μάλιστα το κριτήριο που φέρει το όνομά του χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για τον προσδιορισμό της «ευφυίας» μιας μηχανής.
Στην ιδιωτική του ζωή πάντως ήταν άτυχος, κυρίως επειδή έζησε σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία του θεωρείτο έγκλημα.
Ο Τιούρινγκ βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του δηλητηριασμένος με κυάνιο, με ένα μισοφαγωμένο μήλο δίπλα του. Παρότι το μήλο δεν ελέγχθηκε ποτέ για το αν ήταν δηλητηριασμένο ή όχι, η γνωστή αγάπη του Τιούρινγκ για την ταινία του Ντίσνεϊ «Χιονάτη» δημιούργησε αυτή την εκδοχή, αν και το πιθανότερο είναι ότι δηλητηριάστηκε κατά λάθος από ατμούς κυανίου από μια συσκευή επιμετάλλωσης με χρυσό, που χρησιμοποιούσε στο δωμάτιό του.

12. Το μισό «πράσινο μήλο» των Beatles
Η Apple Records είναι μια δισκογραφική εταιρεία που ίδρυσαν οι Beatles το 1968 και περνώντας από διάφορες περιόδους όπου η εικόνα του μήλου στους δίσκους άλλαζε σχήμα, χρώμα κλπ και η εταιρεία ιδιοκτησιακό καθεστώς και συνεργασίες, υπάρχει ουσιαστικά μέχρι και σήμερα.
Η εταιρεία χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του μισού μήλου σε διάφορες παραλλαγές ακόμα και χιουμοριστικά, και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στις αγγλικές εκδόσεις το μήλο είναι γενικά πράσινο, στην αμερικάνικη έκδοση του "Let it be" ήταν κόκκινο, για να υποδηλώσει την αλλαγή στην εταιρεία που το προωθούσε.

13. Ο Μίλων Φιρίκης
Ή μυστικός πράκτωρ 008, το πνευματικό παιδί του αείμνηστου Ν. Τσιφόρου που κυκλοφόρησε σε συνέχειες στον «Ταχυδρόμο» το 1965 και 1966.
Μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με «μήλο», αλλά το όλο όνομα παραπέμπει ηχητικά στο «μήλο φιρίκι». Ο Μίλων Φιρίκης μπορεί να μην έγινε διάσημος σαν τον «συνάδελφό» του Τζέιμς Μποντ, αλλά ήταν ένας ιδεολόγος Έλληνας κατάσκοπος, εξίσου κοσμοπολίτης, τυχερός και ικανός με τον Βρετανό ομόλογό του.
Η μόνη ατυχία του ήταν ότι δεν συνάντησε πρώτος την οικογένεια Broccoli, ή ότι οδηγούσε μια "ταπεινή" Jaguar.

14. Το μήλο της Apple
Το «δαγκωμένο» μήλο της Apple είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα εταιρικά σύμβολα παγκοσμίως.
Υπάρχει η άποψη ότι ο Steve Jobs επέλεξε αυτό το σύμβολο σαν αναφορά στον θάνατο του Τιούρινγκ (βλέπε παραπάνω), ή ότι ήθελε να δώσει ένα μήνυμα «απαγορευμένου» (άρα πολύτιμου) καρπού-προϊόντος.
Μάλλον όμως τίποτα από αυτά δεν ισχύει, και το όνομα είχε σαν αφετηρία μια πολύ πεζή ιδέα, που απ’ ότι είχε πει ο ίδιος ο Jobs σχετίζονταν με την δίαιτα που έκανε εκείνη την εποχή!
Πάντως πρέπει να ισχύει ότι η δαγκωνιά είναι λογοπαίγνιο μεταξύ των λέξεων bite / byte.
Γεγονός παραμένει, ότι το πρώτο λογότυπο της Apple το 1976 παρέπεμπε στο μήλο του Νεύτωνα (εικόνα επάνω).

15. Η Μηλιά των Γρεβενών
Πολλά χωριά της Ελλάδας έχουν το όνομα "μηλιά", και τίποτε το ιδιαίτερο μέχρι εδώ, καθώς οι μηλιές είναι ένα πολύ συνηθισμένο δέντρο της ελληνικής υπαίθρου.
Όμως, στο Δημοτικό Μουσείο της Μηλιάς των Γρεβενών, μεταξύ άλλων παλαιοντολογικών ευρημάτων βρίσκονται και οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου, κατέχοντας το σχετικό ρεκόρ Γκίνες από το 2009!
Οι χαυλιόδοντες, μήκους κάτι περισσότερο από 5 μέτρα που ανήκαν σε μαστόδοντο, βρέθηκαν το 2007, ενώ μετά από δύο χρόνια αναγνωρίστηκε και το σχετικό ρεκόρ.
Η περιοχή της Μηλιάς είναι πλούσια σε παλαιοντολογικά ευρήματα, τα οποία ανακαλύπτονται από τη δεκαετία του '90.

16. Τα μήλα της Trinity Mathematical Society
Στο Trinity College στο Καίμπριτζ, όπου σπούδασε και δίδαξε ο Νεύτων και όπου εδρεύει από τις αρχές του 20ου αιώνα η Μαθηματική Εταιρεία της Αγίας Τριάδας (Trinity Mathematical Society), σε τέλος των συνεδριάσεων της καθώς και στην έναρξη του ετήσιου αγώνα κρίκετ, ο επικεφαλής ρίχνει τελετουργικά και συμβολικά ένα μήλο, προς τιμήν του διάσημου "τέκνου" της.

17. To μήλο της Mercedes AMG
H εταιρεία AMG είναι θυγατρική της Mercedes και ετοιμάζει τις «γρήγορες» εκδόσεις των απλών μοντέλων της μητρικής εταιρείας.
Mία μηλιά αποτελεί το θυρεό του χωριού Affalterbach κοντά στη Στουτγάρδη όπου είναι η έδρα της AGM, και προς τιμή του χωριού η νέα Mercedes AMG A 45, ισχύος 380 ίππων, έχει χαραγμένη μισή μηλιά (μαζί με μία βαλβίδα και ένα έκκεντρο) στο «πόμολο» του μοχλού του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων της (Auto Bild, Απρ. 2016).

18. Τα μήλα της Idun
H Idun ή Iduna είναι στη σκανδιναβική μυθολογία η θεά της άνοιξης και της αναζωογόνησης και γυναίκα του Bragi, θεού της ποίησης. Είναι επίσης ο φύλακας των μαγικών μήλων της αθανασίας (αλλά και της γνώσης), που οι θεοί πρέπει να τρώνε για να διατηρήσουν τη νεότητά τους.
Η Idum αναφέρεται και στη σειρά σκανδιναβικής ποίησης και πεζού λόγου Edda, του 13ου αιώνα.

19. Τα μήλα της Pomona
H Pomona ήταν Ρωμαϊκή θεότητα, προστάτιδα των φρούτων (pomum στα Λατινικά) και των οπωρώνων, αλλά κατέληξε να συνδέεται ιδιαίτερα με τις μηλιές, όπως δείχνει και το όνομα για το μήλο στα Γαλλικά (pomme).
Το όνομα Pomona στους αγρότες είναι περισσότερο γνωστό από τις ομώνυμες αυστραλιανής κατασκευής ημιβυθιζόμενες αντλίες, που είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για άρδευση από πηγάδια.

20. Ένα μήλο την ημέρα...
Η γνωστή λαϊκή ρήση «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι ισχύει. Τα μήλα, πέρα από τη νόστιμη γεύση τους είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες από την αρχαιότητα, καθώς περιέχουν βιταμίνη C, πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) και πολύτιμες φυτικές ίνες που τις παίρνουμε εφόσον τα φάμε με τη φλούδα τους (εννοείται καλά πλυμένα). Προσοχή όμως, οι σπόροι των μήλων περιέχουν μια ουσία που μετατρέπεται σε κυάνιο αν μασηθούν, οπότε σε αρκετή ποσότητα είναι δηλητηριώδεις.
Στην Ελλάδα φημισμένα είναι τα μήλα της Ζαγοράς Πηλίου, όπου ο μοναδικός συνδυασμός κλίματος, εδάφους και τρόπου καλλιέργειας τους δίνει το ιδιαίτερο άρωμα και γεύση τους.

21. Το παιδικό παιχνίδι «τα μήλα»
Πρόκειται για το γνωστό παιδικό παραδοσιακό παιχνίδι σύμφωνα με το οποίο δύο παίκτες στέκονται αντικρυστά δεκαπέντε - είκοσι μέτρα ο ένας από τον άλλον, ενώ στη μέση της απόστασης συγκεντρώνονται τα υπόλοιπα παιδιά. Οι δυο παίκτες που στέκονται αντικρυστά προσπαθούν με μία μπάλα να κτυπήσουν κάποιο από τα παιδιά που είναι στο κέντρο, οπότε αυτό «καίγεται» και βγαίνει από το παιχνίδι. Αντίθετα, αν το παιδί καταφέρει να πιάσει τη μπάλα χωρίς να πέσει κάτω κερδίζει «ένα μήλο», που θα του επιτρέψει αν κάποια στιγμή «καεί» να μη βγει αλλά να παραμείνει στο παιχνίδι.

22. To «μήλο» του Κώδικα Ντα Βίντσι
Η λέξη «μήλο» (apple) στην ομώνυμη ταινία που είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ντον Μπράουν «Κώδικας Ντα Βίντσι», είναι η κωδική λέξη που προς το τέλος της ιστορίας λύνει το κρυπτόλεξο και δίνει πρόσβαση στις οδηγίες που οδηγούν τον ήρωα (Τομ Χανκς) στα ίχνη του τάφου της Μαρίας Μαγδαληνής, στο παρεκκλήσι του Ρόσλιν στην Σκωτία.
Η λέξη «μήλο» στην περίπτωση αυτή σχετίζεται με τον Νεύτωνα και τον τάφο του στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, και τη γνωστή ιστορία για την έμπνευση που είχε για τον νόμο της βαρύτητας.

23. «Μήλο μου κόκκινο»
(από τη Wikipedia) Το «Μήλο μου κόκκινο» είναι ελληνικό δημοτικό τραγούδι της Μακεδονίας με προέλευση από τη Σιάτιστα, που συναντιέται στους περισσότερους νομούς της Μακεδονίας και το τραγουδούν σε γάμους, ενώ χορεύεται σαν συρτό στα τρία.
Μοιάζει με τον καλαματιανό, αλλά έχει πιο εύθυμο ρυθμό όπως και τα περισσότερα τραγούδια της Μακεδονίας, ενώ στις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας συνοδεύεται από ορχήστρα με χάλκινα όργανα.
H πρώτη στροφή είναι η παρακάτω, με τη χαρακτηριστική τοπική προφορά:
«Μήλο μου κόκκινο ρόιδο βαμμένου,
μήλο μου κόκκινο ρόιδο βαμμένου,
γιατί μι μάρανες τουν πικραμένου,
γιατί μι μάρανες τουν πικραμένου».

24. Το «μήλο» του Αδάμ, το μήλο στο χέρι και στα μάγουλα
Το μήλο του Αδάμ είναι η προεξοχή που είναι ιδιαίτερα εμφανής στο εμπρός μέρος του λαιμού των ανδρών, που ονομάζεται επίσης «καρύδι» και οφείλεται στην μεγαλύτερη ανάπτυξη των χόνδρων της τραχείας στην περιοχή του θυρεοειδούς, εξαιτίας των ανδρικών ορμονών.
Το όνομα δόθηκε από τη μπουκιά του μήλου που στάθηκε στον λαιμό του Αδάμ όταν άκουσε τον Θεό να τον καλεί και κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση. 
"Μήλο" υπάρχει και στην παλάμη, έτσι ονομάζεται συχνά η σαρκώδης περιοχή στη βάση του αντίχειρα. Στα γαλλικά "jeu de paume*" (παιχνίδι της παλάμης) ονομάζονταν ο πρόγονος του τένις, που στην πρωταρχική του μορφή παίζονταν χτυπώντας το μπαλάκι με την παλάμη.
Επίσης υπάρχουν και "μήλα" στα μάγουλα, πρόκειται για τα ζυγωματικά που διαγράφονται έντονα.

* Στα γαλλικά, οι λέξεις παλάμη (paume) και μήλο (pomme) αν και γράφονται διαφορετικά, ακούγονται το ίδιο (πομ).

25. O μηλίτης
Ο μηλίτης είναι οινοπνευματώδες ποτό το οποίο παράγεται από την ζύμωση χυμού μήλων, με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα που κυμαίνεται από 1% μέχρι 8%. Ο αγγλικός μηλίτης (Cider) που είναι πολύ δημοφιλής προέρχεται από τουλάχιστον 35% χυμό μήλων, ενώ ο γαλλικός παρασκευάζεται αποκλειστικά από μήλα. Για την παραγωγή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί χυμός από οποιαδήποτε ποικιλία, αλλά υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται ειδικά για την παραγωγή μηλίτη.
Είδος μηλίτη είναι και ο ελληνικός "Μηλοκλέφτης", με 4.5% περιεκτικότητα σε οινόπνευμα.  

26. Η μηλόπιτα
Η μηλόπιτα είναι ένα πολύ αγαπημένο γλύκισμα στις Αγγλοσαξωνικές χώρες, που οφείλει την επιτυχία του στον εύκολο τρόπο παρασκευής του και στην αφθονία και απλότητα των πρώτων υλών. Οι συνταγές για μηλόπιτες στην Αγγλία ξεκινούν από το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα, ενώ στην Ολλανδία εμφανίζονται έναν αιώνα αργότερα.
Η μηλόπιτα για τους Αμερικανούς αποτελεί ένα από αγαπημένα σύμβολα της χώρας τους και σε πολλές πατριωτικές αναφορές περιλαμβάνεται και η μηλόπιτα σαν τυπικό παράδειγμα του αμερικανικού τρόπου ζωής, όπως σε μια διαφήμιση του 1970 που πρόβαλλε το μπέηζμπωλ, τα χοτ ντογκς, τη μηλόπιτα και τις Σεβρολέτ!

27. To μήλο και το φίδι του Καλιόστρο
Ο Καλιόστρο, αλχημιστής, τυχοδιώκτης, ψευδο-θεραπευτής και τέκτονας του 18ου αιώνα, είχε μία σφραγίδα που παρίστανε ένα φίδι που κρατούσε στο στόμα του ένα μήλο, ενώ ένα βέλος διαπερνούσε το φίδι. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Καλιόστρο όταν τον ανέκρινε η Ιερά Εξέταση, το φίδι με το μήλο συμβόλιζε το προπατορικό αμάρτημα, ενώ το βέλος τη λύτρωση που προσφέρει ο χριστιανισμός. Ο Καλιόστρο καταδικάστηκε σε θάνατο (επειδή προσπάθησε να ιδρύσει τεκτονική στοά μέσα στη Ρώμη), αλλά τελικά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια φυλάκιση.

28. Yabloko
To Yabloko είναι ένα πολιτικό κόμμα της Ρωσίας, και σημαίνει «μήλο» στα Ρωσικά. Το κόμμα ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τον Grigory Yavlinsky, που χρησιμοποίησε τα πρώτα γράμματα του επωνύμου του μαζί με αντίστοιχα των τριών άλλων συνιδρυτών, για να συνθέσει το όνομα του κόμματος με τρόπο που να προκύπτει ταυτόχρονα η λέξη «μήλο».
Το κόμμα θεωρείται φιλελεύθερο και δημοκρατικό με «δυτικό» προσανατολισμό, και έχει σαν έμβλημά του ένα στυλιζαρισμένο μήλο (έναν κόκκινο κύκλο με μία πράσινη σφήνα επάνω και αριστερά), ενώ το μότο του είναι «Για ελευθερία και δικαιοσύνη».

29. Apple bobbing
To apple bobbing (ή apple ducking, ή snap apple, στη βόρεια Αγγλία), είναι ένα παιχνίδι που παίζεται παραδοσιακά τη νύχτα των Αγίων Πάντων των Καθολικών στις 31 Οκτωβρίου (Halloween), στις Αγγλοσαξωνικές χώρες.
Το παιχνίδι περιλαμβάνει ένα κάδο με νερό, μέσα στον οποίο ρίχνονται μερικά μήλα (τα οποία επιπλέουν) και τα οποία τα παιδιά θα πρέπει να τα βγάλουν μόνο δαγκώνοντάς τα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους.
Αυτό το παιχνίδι φαίνεται στην αρχή της ταινίας "Hallowe'en Party" (2010), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, αν και εσφαλμένα αναφέρεται σαν snap-dragon.  
Το ίδιο παιχνίδι στη γαλλική εκδοχή του (Mordre La Pomme - δάγκωσε το μήλο) φαίνεται και στην ταινία "Meurtre a La Kermesse" (2013), μια παραλλαγή του μυθιστορήματος που αναφέρθηκε παραπάνω, από τη γαλλική σειρά "Οι Μικροί Φόνοι της Αγκάθα Κρίστι".

30. Bad Apple
Πρόκειται για ένα χαριτωμένο ιαπωνικό τραγουδάκι (από παιδική φωνή) και μουσική επένδυση, με ένα αρκετά ενδιαφέρον ασπρόμαυρο video clip κινουμένων σχεδίων, που δημιουργήθηκε από την ZUN το 1998 για επένδυση στο παιχνίδι για PC, Lotus Land Story, stage3.
To παιχνίδι είναι μέρος της σειράς παιχνιδιών για PC, Touhou Project και υποτίθεται ότι εκτυλίσσεται σε μια φανταστική και στοιχειωμένη περιοχή της Ιαπωνίας, με το όνομα Gensokyo. 

31. Το μήλο κάτω από τη μηλιά
Έκφραση που αναφέρεται στη δύναμη της κληρονομικότητας. Υπάρχει και μία αντίστοιχη στα αγγλικά "the apple never falls far from the tree", αλλά η χρήση του μήλου και στις δύο περιπτώσεις είναι μάλλον ατυχής, καθώς από τους σπόρους ενός μήλου δεν θα φυτρώσει ποτέ μια μηλιά η οποία θα δώσει πανομοιότυπους καρπούς με το αρχικό δέντρο. Και τότε πώς έχουμε πανομοιότυπα μήλα στα καταστήματα; Απλά ο πολλαπλασιασμός των αντίστοιχων δέντρων για τη δημιουργία μηλιώνα έγινε με εμβολιασμό, και όχι με σπορά.

32. Η μηλιά του ΜΙΤ
Στον προεδρικό κήπο του γνωστού πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ, υπάρχει μία μηλιά που έχει αναπτυχθεί από μόσχευμα δεύτερης γενιάς της διάσημης μηλιάς κοντά στο πατρικό σπίτι του Νεύτωνα, κάτω από την οποία λέγεται ότι κάθονταν ο μεγάλος επιστήμονας, όταν η πτώση ενός μήλου έγινε η αφορμή για να εμπνευστεί τον νόμο της βαρύτητας.
Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό δέντρο-κλώνος του αρχικού από το σπίτι του Νεύτωνα, καθώς υπάρχουν μερικές δεκάδες δέντρα-κλώνοι σε όλον τον κόσμο, κυρίως σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και βέβαια και στο Trinity College στο Cambridge, όπου σπούδασε ο ίδιος.
 
33. Τα ομηρικά μήλα
"μῆλον (Α), -ου, τό, πρόβατο ή κατσίκα, σε Ομήρ. Οδ.· στον πληθ., πρόβατα και κατσίκες, μικρό κοπάδι, Λατ. pecudes, σε αντίθ. προς το βόες, σε Ομήρ. Ιλ.· με επίθ. που προστίθεται για να διακρίνει το γένος, ἄρσενα μῆλα, κριάρια, τράγοι, σε Ομήρ. Οδ." (από το λεξικό Liddell & Scott)

Στα ομηρικά κείμενα, μήλα είναι (και) τα πρόβατα. Το όνομα πρέπει να προήλθε από τον Μήλο, που έδωσε το όνομά του και στο ομώνυμο νησί και δίδαξε στους κατοίκους το κούρεμα των προβάτων. Γι’ αυτό και η προβιά λέγεται και μηλωτή. Φυσικά, μήλα λέγονταν και τα ομώνυμα φρούτα.

34. Το νησί των μήλων (Avalon)
Το νησί των μήλων (Insula pomorum, επάνω ο ομώνυμος πίνακας του David Senecal) είναι το Avalon που σχετίζεται με τον θρύλο του βασιλιά Αρθούρου. Σύμφωνα με τον θρύλο, στο Avalon (aball σημαίνει μήλο στα αρχαία ουαλικά), κατασκευάστηκε το διάσημο σπαθί του Αρθούρου Excalibur και σ’ αυτό το νησί μεταφέρθηκε πληγωμένος και ο ίδιος. Το νησί που κατά τον θρύλο παρήγαγε χωρίς φροντίδα όλα τα αγαθά, εντοπίζεται από κάποιους στον λόφο Glastonbury Tor, που στην κορυφή του δεσπόζει ο πύργος της κατεστραμμένης εκκλησίας του Αγ. Μιχαήλ του 14ου αιώνα. Κατά μία εκτίμηση, η περιοχή γύρω από τον λόφο ήταν λίμνη την εποχή του Αρθούρου (6ος μΧ αιώνας).

35. Το βιβλίο του μήλου
Το kitab al tuffaha (βιβλίο του μήλου), είναι αραβικό βιβλίο του 10ου μΧ αιώνα, όπου παρουσιάζονται φιλοσοφικές απόψεις δήθεν του Αριστοτέλη, έχοντας σαν πρότυπο τον Φαίδρο του Πλάτωνα.

36. Το μήλο βγήκε από τον Παράδεισο
Οι γνωστές ιστορίες της Βίβλου, δοσμένες με χιούμορ από την Έλενα Ακρίτα. Εκδόσεις Διόπτρα, 2013.

37. Τα μήλα στη ζωγραφική
Το μήλο ή τα μήλα αποτέλεσαν κεντρικό στοιχείο έργων "νεκρής φύση" πολλών διάσημων ζωγράφων, όπως του Paul Cezanne και του Vincent van Gogh, αλλά και συστατικό θεμάτων, όπως ο "Νεαρός με Μήλο" του Ραφαήλ (Raffaello Sanzio da Urbino, 16ος αι.), του Βέλγου Rene' Magritte ("The Son of Man" σουρεαλιστικό έργο του 1964, εικόνα) και "The Listening Room"του 1958. Μήλα αποτελούν επίσης το κεντρικό θέμα σε κάποια έργα του σύγχρονου Έλληνα ζωγράφου Δημήτρη Γέρου.

38. Το "πόμολο"
Η λέξη "πόμολο" προέρχεται από το λατινικό pomellum, υποκοριστικό του pomum που σημαίνει μήλο. Το πόμολο κανονικά αναφέρεται μόνο σε σφαιρικό χερούλι μιας πόρτας, συρταριού κλπ, και όχι σε αυτά τύπου λαβής. Επίσης pommel ονομάζεται η σφαιρική προεξοχή στο εμπρός μέρος μιας σέλας (εικόνα επάνω), και η στρογγυλεμένη απόληξη της λαβής ενός ξίφους.

39. Η Pomme
Pomme (μήλο) είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Γαλλίδας τραγουδίστριας Claire Pommet, που γεννήθηκε στη Λυών το 1996.

40. "Σεράντα μήλα κόκκινα..." 
"Σεράντα μήλα κόκκινα σ' έναν μαντήλ' δεμένα,
σεράντα σεβντάς κι αν εφτάς 'κ' ευρήκ'ς αμόν εμένα..."
Παραδοσιακό Ποντιακό τραγούδι.

41. Το τραγούδι της Μηλίτσας
"Μηλίτσα που ΄σαι στον γκρεμό, στα μήλα φορτωμένη
τα μήλα σου λιμπίζομαι και τον γκρεμό φοβούμαι…"
Είναι ίσως το πιο διαδεδομένο παραδοσιακό τραγούδι σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και ένα από τα παλαιότερα. Παραλλαγές του υπάρχουν σ’ όλη τη χώρα, ακόμη και σε χωριά εκτός των σημερινών συνόρων.

42. Η «Κόκκινη Μηλιά»
Απροσδιόριστη τοποθεσία στην Μικρά Ασία, όπου μέχρι την οποία σύμφωνα με τον θρύλο θα εκδιωχθούν οι Τούρκοι μετά από μία σημαντική ελληνική εκστρατεία. Συνήθως σχετίζεται με την «Μεγάλη Ιδέα» της ανάκτησης των ελληνικών εδαφών της Μικράς Ασίας ή σημαντικού μέρους τους, ιδέα που κυριαρχούσε στην Ελλάδα κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή. Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι την έκφραση «Κόκκινο Μήλο» φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι για την Κωνσταντινούπολη πριν την κατάληψή της, όπως και για άλλες μεγάλες πόλεις.

43. To μήλο της Πηδάσης
Όταν ο Αχιλλέας πολιορκούσε την πόλη Μονηνία, πριν ξεκινήσει η τελευταία φάση της πολιορκίας της Τροίας (και τα γεγονότα της Ιλιάδας), η Πηδάση, μια κοπέλα της πόλης τον είδε από τα τείχη και τον ερωτεύθηκε. Μια μέρα του πέταξε ένα μήλο που επάνω έγραφε ότι η πόλη δεν είχε νερό και γρήγορα θα παραδοθεί. Πράγματι λίγες ημέρες μετά η πόλη κυριεύθηκε από τον Αχιλλέα που μετονομάσθηκε σε Πήδασο, δεν είναι γνωστό όμως τι απέγινε η ίδια η Πηδάση.
 
44. Τα μήλα στα όνειρα
Αν και δεν είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι υπάρχουν προφητικά όνειρα, υπάρχουν μαρτυρίες και ενδείξεις ότι κάποια όνειρα πράγματι δίνουν μια "γεύση" από το άμεσο μέλλον. Με αυτή την έννοια, τα μήλα στο όνειρο εφόσον είναι κόκκινα και σε καλή κατάσταση, είναι ένδειξη θετικών εξελίξεων.

45. Το μηλόξιδο
Το μηλόξιδο, όπως μαρτυρεί και το όνομα, είναι ξίδι φτιαγμένο από μήλα. Ξίδι μπορεί να κατασκευαστεί από όλα τα ζαχαρώδη φρούτα, αλλά το μήλο φαίνεται να είναι το ιδανικό φρούτο για τη δουλειά αυτή. Δεν είναι περίεργο συνεπώς, ότι στο μηλόξιδο αποδίδονται (προφανώς με κάποια δόση υπερβολής) πολλές θετικές ιδιότητες, όπως γενικά για την υγεία, το αδυνάτισμα, την πέψη, την αντισηψία, την καθαριότητα, την πιτυρίδα, την εξουδετέρωση οσμών, μέχρι και την καταπολέμηση του καρκίνου!

46. Το μήλο στα γαμήλια έθιμα
Στον παραδοσιακό γάμο στη Θράκη, η νύφη έβγαινε στο κατώφλι του σπιτιού της ενώ έπαιζαν τα όργανα, κρατώντας στο δεξί της χέρι ένα μήλο στο οποίο ήταν μπηγμένα διάφορα κέρματα και με στο αριστερό της χέρι έναν καθρέφτη. Περνούσε το μήλο τρεις φορές γύρω από τον καθρέφτη, προσποιούμενη ότι θα το πετάξει. Την τρίτη φορά το πετούσε στο συγκεντρωμένο πλήθος και αν το μήλο το έπιανε άνδρας, τότε σύμφωνα με το έθιμο, το πρώτο παιδί του ζευγαριού θα ήταν αγόρι, διαφορετικά θα ήταν κορίτσι.

47. Apples and Oranges
Έκφραση που συνηθίζεται κυρίως στα αγγλικά (μήλα και πορτοκάλια) για να δείξει ότι δεν πρέπει να συγκρίνονται ανόμοια πράγματα. Επίσης τίτλος από δισκάκι (single) των Pink Floyd του 1967.

48. Ένα μήλο – ξενοδοχείο
 
Το Design and Arts Arcadia of Myungseung (DAAM) στη Νότια Κορέα, είναι ένας συνδυασμός ξενοδοχείου με μουσείο που ιδρύθηκε το 2004. Το κτήριο έχει σε στυλιζαρισμένη μορφή το σχήμα ενός μήλου με κομμένο το επάνω και κάτω μέρος του, μια «φέτα» που λείπει και μια «φλούδα» (μέρος επίσης των κτιριακών εγκαταστάσεων) που ξετυλίγεται και περιβάλει τους υπαίθριους χώρους.

49. Malus-domestica-phobia
Η παραπάνω λέξη αντιπροσωπεύει τη φοβία να φάει κάποιος μήλο. Ίσως εξαιτίας του φόβου να πνιγεί (το μήλο έχει βγάλει κακό όνομα από την ιστορία της Χιονάτης), ίσως από το πάθημα των πρωτόπλαστων (που πρόκειται μάλλον για παρεξήγηση, καθώς στα λατινικά mālus είναι το μήλο ενώ mălum το κακό/διαβολικό).

50. Μήλα και ιδέες
"Αν έχεις ένα μήλο και έχω ένα μήλο και τα ανταλλάξουμε, θα εξακολουθούμε να έχουμε από ένα μήλο. Αν έχεις μία ιδέα και έχω μία ιδέα και τις ανταλλάξουμε, θα έχουμε ο καθένας από δύο ιδέες". Αποδίδεται στον Bernard Shaw.

51. Πόσα μήλα σ' ένα σπόρο;
"Ο καθένας μπορεί να μετρήσει τους σπόρους μέσα σ' ένα μήλο, αλλά μόνον ο Θεός μπορεί να μετρήσει τα μήλα μέσα σ' ένα σπόρο". Αγγλική φράση που υπονοεί ότι το μέλλον είναι γνωστό μόνο στον Θεό.

52. Quiz με μήλο!
Τι είναι χειρότερο από το να βρεις ένα σκουλήκι μέσα στο μήλο που μόλις έχεις δαγκώσει;
Απ. Να βρεις το μισό!

53. Το μήλο στο γουρουνόπουλο
Μια συνηθισμένη εικόνα από ταινίες που δείχνουν μεσαιωνικά γεύματα, είναι το ψητό (ολόκληρο) γουρουνόπουλο να σερβίρεται με ένα μήλο στο ανοικτό του στόμα. Είναι μια συνήθεια που έχει φθάσει μέχρι τις ημέρες μας με άγνωστη σημειολογία, αλλά υπάρχουν εκδοχές που κυμαίνονται από το ότι υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής (του γουρουνόπουλου), το είδος της τροφής του, ή ότι απλά είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο του σερβιρίσματος.

54. O άνθρωπος που αγαπούσε τις μηλιές
Ο John Chapman (1774 –1845), δεν έμεινε γνωστός με το «παρατσούκλι» Johnny Appleseed (Μηλόσπορος) χωρίς λόγο. Γεννημένος στη Μασαχουσέτη, ασχολήθηκε από νωρίς με τα φυτώρια και τις φυτείες καρποφόρων δένδρων, κυρίως μηλιών, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι έχει φυτέψει μηλιές σε συνολική έκταση 250 εκατομμυρίων στρεμμάτων, που εκτείνονταν σε 6 κεντροανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Αυτός ήταν αρκετός λόγος να γίνει ένας από τους αμερικανικούς θρύλους, παρότι οι προθέσεις του δεν ήταν πάντα χωρίς οικονομικό αντίκρισμα. Συνήθιζε να προηγείται των καραβανιών που πήγαιναν δυτικά, και εκμεταλλευόμενος έναν νόμο που κατοχύρωνε γη σε όποιον διέθετε 50 μηλιές ή αχλαδιές, φύτευε μηλιές και κατόπιν πουλούσε τη γη στους εποίκους. Οι μηλιές μάλιστα που φύτευε, ήταν κατάλληλες κυρίως για παραγωγή μηλίτη.

55. Η απόχρωση "σάπιο μήλο"
Πρόκειται για μια απόχρωση μεταξύ φούξια, ροζ και μωβ, που χρησιμοποιείται συχνά στα νύχια και τα υφάσματα επίπλωσης και θεωρείται "γήινο" χρώμα. Για τους τεχνικούς, βρίσκεται ανάμεσα στο RAL 3005 και RAL 4002 (κατά την εκτίμηση του γράφοντα).

56. Το "μήλο" που δεν υπάρχει 
Πρόκειται για το "γεώμηλο" (πατάτα) που εξαιτίας του σχήματός της κράτησε το "μήλο" σαν το δεύτερο συνθετικό του ονόματός της. Ενδιαφέρον έχει ότι και στα ποντιακά η πατάτα λέγεται "χωμόμηλον". Αντίστοιχα, στα γαλλικά pomme de terre (μήλο της γης) είναι επίσης η πατάτα, ενώ στα ιταλικά pomodoro (χρυσό μήλο, σαν μία λέξη) είναι η ντομάτα, εξαιτίας του κίτρινου χρώματος που είχαν οι πρώτες ποικιλίες που έφτασαν στην Ιταλία από την Ισπανία. Επίσης, βλ και Νο 58 για το "Pomo d' Oro". Αλλά και ο ανανάς (pineapple στα αγγλικά) παραπέμπει στο μήλο, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη φράπα (pomelo), πρόγονο του γκρέιπφρουτ.

57. Τα γλυπτά γιγάντια μήλα
Το μήλο έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες, αλλά έχει δώσει και μερικά μεγάλα (σε μέγεθος) έργα γλυπτικής εξωτερικού χώρου, όπως το μήλο έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνο (έργο του Michelangelo Pistoletto), το μήλο στο Holland Park του Λονδίνου (έργο του Barnaby Barford, εικόνα επάνω), ακόμα και ένα ανοξείδωτο διάτρητο μήλο που προσφέρεται για τοποθέτηση σε μεγάλους κήπους και πωλείται στο Alibaba.com για 6000 δολάρια.

58. "Il Pomo d' Oro" η "The Golden Apple" (το χρυσό μήλο)
Πρόκειται για μια μπαρόκ όπερα και ένα μιούζικαλ, εμπνευσμένα από τα έπη του Τρωικού Πολέμου.
Η όπερα, με θέμα τη γνωστή επιλογή του Πάρη, παίχθηκε το 1668 στη Βιέννη με την ευκαιρία των 17ων γενεθλίων της αυτοκράτειρας Μαργαρίτας Τερέζας. Το έργο, γραμμένο από τον F. Sbarra και  συνθέτη τον A. Cesti, είχε τόσο μεγάλη διάρκεια που παίχθηκε σε σε δύο συνεχόμενες ημέρες!
Το μιούζικαλ, παίχθηκε στη Νέα Υόρκη το 1954, μεταφέροντας σε σύγχρονη εκδοχή αποσπάσματα από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Ήταν το πρώτο μιούζικαλ που πρωτοπαίχτηκε εκτός Μπροντγουαίη, και παρόλο που δεν έκανε αρχικά πολλές παραστάσεις είχε ενθουσιώδη κριτική και επαναλήφθηκε ανά διαστήματα και σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, μέχρι και το 2015.

59. "Διατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα"
Σύντομο χιουμοριστικό και ίσως βιογραφικό διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού που γράφτηκε το 1885 και αφηγείται, σε απλή καθαρεύουσα, την προσπάθεια ενός δασκάλου να πείσει τον πεισματάρη μαθητή του ότι η μηλιά στον κήπο της μητρόπολης ήταν "μηλέα". Αλλά και τις νοητικές ακροβασίες του μαθητή για να συμβιβάσει μέσα του τη "μηλέα" της μητρόπολης με τη "μηλιά" της δικής του αυλής.

60. Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης ΜΗΛΩ
Η Γκαλερί Μορφές στο Ρέθυμνο παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο ΜΗΛΩ, μία αυτολογοκριμένη, εν γνώσει δυσλεκτική ονοματοδοσία, ως ένα σχόλιο στην επιβολή λογοκρισίας της ανθρώπινης έκφρασης (8 Απριλίου - 8 Μαΐου 2021).

61. Η ταινία "Μήλα" του Χρήστου Νίκου
Πρόκειται για ελληνική ταινία μεγάλου μήκους, υποψήφια για την τελική πεντάδα στη διεκδίκηση του βραβείου Όσκαρ 2021, της καλύτερης Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους. Πρόκειται για συμπαραγωγή Ελλάδας, Πολωνίας, Σλοβενίας και υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

62.Τα μαύρα μήλα του Θιβέτ
Αποκλειστικά στην περιοχή Nyingchi στο Θιβέτ, καλλιεργείται ένα σπάνιο είδος μήλου, που η φλούδα του έχει μια σχεδόν μαύρη απόχρωση (στην πραγματικότητα σκούρη μοβ). Ονομάζονται «μαύρα διαμάντια» και είναι μια ιδιαίτερη ποικιλία των μήλων Hua Niu, ενώ το πολύ σκούρο χρώμα τους οφείλεται στις συνθήκες μεγάλου υψομέτρου και τις έντονες διακυμάνσεις θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύκτας.

63. Μήλο που το διαπερνά σφαίρα
Η πρωτοπορειακή (για την εποχή της) και διάσημη φωτογραφία ενός μήλου που το διαπερνά μια σφαίρα. Τραβήχτηκε από τον Harold Edgerton το 1964, με ειδικό στροβοσκοπικό φωτισμό και διάρκεια λάμψης ενός εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.

64. Η Apple Daily
Η Apple Daily ήταν μια εφημερίδα τύπου tabloid που κυκλοφορούσε στο Χονγκ Κονγκ από το 1995 έως το 2021. Ιδρύθηκε το 1995 από τον Jimmy Lai και ήταν μια από τις εφημερίδες με τις καλύτερες πωλήσεις στην κινεζική γλώσσα στο Χονγκ Κονγκ. Στις 24 Ιουνίου 2021 αναγκάσθηκε να κλείσει εξαιτίας του αντικινεζικού προσανατολισμού της, μετά από συλλήψεις στελεχών της και οικονομικό πόλεμο από τις τράπεζες.

65. "Χαμόμηλον"
Δημοτικό ποντιακό τραγούδι, που αναφέρεται στον όρκο αγάπης που δίνεται κάτω από ένα χαμόμηλον (κοντομηλιά), που στη συνέχεια παραβιάζεται ή δεν τηρείται.

66. Pomology
Τα μήλα έχουν τη δική τους επιστήμη που ασχολείται μ' αυτά, την Pomology. Περισσότερα για την ιστορία, διάφορες στατιστικές και ειδικές πληροφορίες για τα μήλα, μπορείτε να διαβάσετε (στα αγγλικά) εδώ: https://web.extension.illinois.edu/apples/facts.cfm

67. Apple of (my) eye
Μεσαιωνική αγγλική έκφραση που σημαίνει την "κόρη του ματιού" πριν αντικατασταθεί από τη λέξη "pupil", που όπως και στα ελληνικά (ως κόρην οφθαλμού) δείχνει επίσης τη μεγάλη αξία ή φροντίδα για κάτι. 

68. When the Apple Blossoms Bloom...
(Όταν οι μηλιές ανθίσουν...) Τίτλος μουσικού κομματιού (instrumental) του βρετανικού συγκροτήματος των Emerson, Lake & Palmer, του 1977. Επίσης, έκφραση στα Αιγυπτιακά που στο Κάιρο σημαίνει "ποτέ", καθώς εκεί δεν υπάρχουν μηλιές.

69. Τα μήλα του Λιάσκοβου
Τα μήλα του Λιάσκοβου (σήμερα Μεσοχώρι Φθιώτιδας) ήταν ονομαστά από παλιά, γι' αυτό κι ένα δημοτικό τραγούδι αναφέρεται σ' αυτά. Το τραγούδι αφορά στην προτροπή του Καραϊσκάκη προς τοπικούς οπλαρχηγούς να συμμετάσχουν στη μάχη της Γιαννιτσούς (λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Μακρακώμης), το 1826:
«Σ’ εσένα, Μήτσο – δαίμονα, Αντρέα φαντασμένε….
Κι εσύ, Πεσλή, κατάντησες σαν τον Αραπογιάννη, να κάθεσαι στο Λιάσκοβο να καθαρίζεις μήλα».

70. Μήλα και μαγνήτες
Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι οι μαγνήτες δεν έχουν καμία επίδραση στα μήλα. Μέχρι που κατασκευάσθηκαν πολύ ισχυροί (και μικροί σε μέγεθος) μαγνήτες νεοδυμίου και τότε φάνηκε ότι υπάρχει μία πολύ μικρή απωστική δύναμη μεταξύ ενός τέτοιου μαγνήτη και ενός μήλου. Για να φανεί όμως η επίδραση, το μήλο πρέπει να είναι στηριγμένο σε ένα είδος ζυγού και ο μαγνήτης να βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιοστών. Στην πραγματικότητα, η επίδραση αυτή υπάρχει σε κάθε φρούτο ή ζωντανό οργανισμό και οφείλεται στο νερό (και όχι στον σίδηρο) που περιέχει (διαμαγνητισμός), αλλά δεν είναι περίεργο ότι το μήλο είναι από τα αγαπημένα φρούτα των πειραματιστών (βλ. βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=1CGJjRz2Jsk). Στην εικόνα, η εξήγηση της αιώρησης ενός βάτραχου.

71. Οι πωλήτριες μήλων, του Sam Loyd
O Σαμ Λόιντ (1841-1911) ήταν Αμερικανός σκακιστής και ερασιτέχνης μαθηματικός, αλλά έγινε διάσημος σαν συνθέτης μαθηματικών προβλημάτων, puzzles και γρίφων, με πάνω από 10.000 γρίφους στο ενεργητικό του. Ένας από τους πιο γνωστούς γρίφους του αφορά δύο πωλήτριες μήλων που τα πωλούν με διαφορετική τιμή, αλλά κάποια στιγμή αναλαμβάνει η μία να ξεπουλήσει το συνολικό στοκ και των δύο, με μία τρίτη διαφορετική τιμή. Η συνέχεια, για όσους ενδιαφέρονται, στο https://www.tovima.gr/2021/09/17/science/ta-mila-tou-kyriou-sam/

72. Το μήλο-παγίδα της βασίλισσας Finella
Ένας σκοτσέζικος θρύλος αναφέρεται σε μια γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής, που κατά τον 10ο αι μΧ εκδικήθηκε τον βασιλιά Kenneth, τον οποίον θεωρούσε υπεύθυνο για τον θάνατο του γιου της.
Υποκρίθηκε ότι του πρόσφερε σαν δώρο ένα μπρούτζινο άγαλμα παιδιού που κρατούσε στο χέρι του ένα χρυσό μήλο. Όταν ο Kenneth προσπάθησε να αποσπάσει το μήλο, ενεργοποιήθηκαν κρυμμένες βαλλίστρες που τα βέλη τους τον σκότωσαν.

73. Apples to Apples
Το Apples to Apples είναι ένα παιχνίδι με κάρτες κατάλληλο για παιδικά πάρτι, που πλέον προωθείται από τη Mattel. Παίζεται από 4 έως 10 παίκτες και κρατάει περίπου μία ώρα. Κέρδισε αρκετά βραβεία το 1999, με σημαντικότερο το "Mensa Select", που απονέμεται σε 5 παιχνίδια κάθε έτος από τη Mensa International.

74. Το κερί του μήλου
Τα μήλα από τη φύση τους καλύπτονται από ένα είδος "κεριού" για προστασία από τις καιρικές συνθήκες και τα έντομα, που τους δίνει μια φυσική γυαλάδα. Επίσης, συχνά ψεκάζονται με ένα αντίστοιχο κερί για καλύτερη εμφάνιση στα καταστήματα. Γι' αυτό, πριν φαγωθούν καλό είναι να καθαρίζεται η φλούδα τους, κάτι που μπορεί να γίνει σε δευτερόλεπτα με τη μέθοδο που προτείνεται στο παρακάτω βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=S1hTKfkJtzM 

75. Τα καραμελωμένα μήλα
Τα καραμελωμένα ή καλυμμένα με σιρόπι ζάχαρης ολόκληρα μήλα περασμένα σε ξυλάκι (toffee apples), ήταν παλιότερα μία τυπική παιδική λιχουδιά στα πάρτι, αλλά παραμένει ακόμα δημοφιλής σε πανηγύρια (όπως του Αγίου Βαρθολομαίου). Πρωτοπαρουσιάστηκαν το 1908 και αποτελούν ακόμα τυπικό κέρασμα σε αγγλοσαξονικής προέλευσης γιορτές, όπως το Halloween, και η νύκτα της 5ης Νοεμβρίου (Guy Fawkes night) στην Αγγλία. 

76. Η Ποκαχόντας και τα μήλα
Τι σχέση έχει η Ποκαχόντας με τα μήλα; Άμεσα καμιά, αλλά η Ποκαχόντας έχει σχέση με τον εξερευνητή Τζον Σμιθ, που είναι αυτός που έδωσε το όνομα Pineapple στον ανανά (μήλο του πεύκου), σύμφωνα με το συνήθειο της εποχής να κολλάνε το όνομα μήλο σε κάθε σφαιρικό φρούτο (πχ pomegranate = ρόδι) και εξαιτίας της εξωτερικής ομοιότητας του ανανά με το κουκουνάρι του πεύκου.

77. Τα μήλα-φαντάσματα (ghost apples)
Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται όταν παγωμένη βροχή (με σταγόνες θερμοκρασίας χαμηλότερης από 0 C) καλύπτει με διάφανο πάγο μήλα που έχουν μείνει στα δέντρα και έχουν αρχίσει να σαπίζουν. Επειδή τα ίδια τα μήλα παγώνουν σε ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες, μπορεί ο πολτός τους μαζί με τη φλούδα να λιώσει το κάτω μέρος του παγωμένου περιβλήματος και να πέσει στο έδαφος, αφήνοντας πίσω το παγωμένο "φάντασμα" του μήλου στο δέντρο.

78. Ο ντετέκτιβ των μήλων
Ο Tom Brown από τη Β. Καρολίνα, μπορεί να ονομαστεί "ο ντετέκτιβ των μήλων". Τις δύο δεκαετίες μετά τη συνταξιοδότησή του τις έχει αφιερώσει στο να καταγράψει 1.200 ποικιλίες μήλων στην περιοχή των Απαλαχίων των ΗΠΑ (από ένα σύνολο 7.500 που υπάρχουν σ' όλον το κόσμο), σώζοντας μάλιστα κάποιες απ' αυτές από την εξαφάνιση, ώστε να τις απολαύσουν και οι τις επόμενες γενιές. 

79. Τα μήλα της Arctic Apples
Ένα ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό των μήλων είναι ότι μαυρίζουν γρήγορα από τη στιγμή που θα κοπούν (εικόνα αριστερά). Μάλιστα εκτιμάται ότι σχεδόν η μισή παραγωγή των μήλων στις ΗΠΑ καταλήγει στα σκουπίδια για τον λόγο αυτόν.
Η Arctic Apples λύνει το πρόβλημα με τη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία που παράγει (δεξιά στην εικόνα). Το μαύρισμα προκαλείται όταν ένζυμα πολυφαινόλης του μήλου εκτίθενται στο οξυγόνο της ατμόσφαιρας και αντιδρούν με αυτό. Με τη γενετική τροποποίηση, η παραγωγή του ενζύμου αυτού μπλοκάρεται. 
Αν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτίθεται στα μήλα αυτά, όπως άλλωστε και σε όλα τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τα μήλα της Arctic Apples έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους οργανισμούς των ΗΠΑ για κατανάλωση. Μάλιστα τα συγκεκριμένα πωλούνται ήδη κομμένα σε φέτες και σε αεροστεγή συσκευασία. Οπότε τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι καταναλωτές. 
Μια απλή λύση πάντως για την αποφυγή του μαυρίσματος των φετών των μήλων για αρκετές ώρες, είναι να τοποθετούνται αμέσως μετά το κόψιμό τους σε κρύο νερό.

80. Το μήλο στο σήμα της CozZo app
Πρόκειται μια εφαρμογή (επάνω το σήμα της) για iPhone / iPad, που βοηθάει μια οικογένεια να διαχειρίζεται τις παραγγελίες τροφίμων του και να ελέγχει την κατανάλωσή τους, με σκοπό τη μέγιστη οικονομία και την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων, παρακολουθώντας το στοκ και τις ημερομηνίες λήξης.

81. Apples Never Fall (Τα μήλα δεν πέφτουν ποτέ)
Τίτλος μυθιστορήματος κοινωνικό-μυστηρίου της Liane Moriarti, δημοφιλούς Αμερικανίδας συγγραφέως ευπώλητων βιβλίων. Η ιστορία αφορά μια πολυμελή οικογένεια με επαγγελματική ενασχόληση με το τένις, και τις μεταξύ τους σχέσεις, που περιπλέκονται από την άφιξη μιας ξένης και της εξαφάνισης της μητέρας. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί προς το παρόν (Ιαν 2022) αμετάφραστο.

82. Το αυτοκίνητο της Apple
Αν και δεν υπάρχει ακόμα (αρχές του 2022), καθώς με τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ασχολούνται όλο και περισσότερες "μη παραδοσιακές" αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά πρωτοποριακές και με μεγάλη συμμετοχή στην αγορά των ηλεκτρονικών συσκευών, δεν είναι περίεργο να εμφανιστεί και ένα αυτοκίνητο από τη γνωστή Apple, που σύμφωνα με μια καλλιτεχνική άποψη θα μπορούσε να μοιάζει όπως στην εικόνα επάνω. 

83. Όταν τα μήλα συνάντησαν την Τεχνητή Νοημοσύνη
Οι απαιτήσεις για σταθερά υψηλή ποιότητα μήλων στο εμπόριο, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη ενός εύκολου και οικονομικού τρόπου ελέγχου της ποιότητάς τους, που να μη βασίζεται στην εξωτερική τους εμφάνιση. Μια τέτοια μέθοδος αναπτύχθηκε πρόσφατα, με τη χρήση μιας φωτεινής πηγής από έναν απλό φακό, ένα φίλτρο περίθλασης του φωτός, και μία σχετικά απλή εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης σ' ένα smartphone.
Το φως που αντανακλάται στη φλούδα αναλύεται στο οπτικό χρωματικό του φάσμα από το φίλτρο, το smartphone το βλέπει και η εφαρμογή του το επεξεργάζεται, καταλήγοντας με ακρίβεια 94% στο εάν πρόκειται για ένα μήλο συμβατικής ή οργανικής καλλιέργειας.
Οπότε, δύο φαινομενικά όμοια μήλα (αριστερά το συμβατικό, δεξιά το οργανικό) δίνουν διαφορετικά ανάλυση χρωματικού φάσματος (αριστερά του οργανικού, δεξιά του συμβατικού), διευκολύνοντας τον πελάτη στην επιλογή του.

84. Τα μήλα στη δίαιτα
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετές προτάσεις για δίαιτες αδυνατίσματος με κύρια τροφή το μήλο (συν κάποια καθαρά πρωτεϊνική τροφή), διάρκειας 3-5 ημερών.
Όσο ωφέλιμο όμως και να είναι το μήλο, ακραίες δίαιτες (από πλευράς ποικιλίας τροφής και ποσότητας), θα πρέπει να αποφεύγονται χωρίς τη συμβουλή διαιτολόγου.

85. Τα Άγρια Μήλα του Henry David Thoreau
Ο H. D. Thoreau (1817-1862) ήταν ένας Αμερικανός φιλόσοφος, φυσιοδίφης, συγγραφέας και ποιητής, αλλά και πρωτοπόρος οικολόγος. Το 1862 έγραψε ένα δοκίμιο με τίτλο "Άγρια Μήλα" (Wild Apples) που είναι ένας ύμνος στα μήλα (κυρίως σ' αυτά της Νέας Αγγλίας - Βόρειο Ανατολικές ΗΠΑ) και στην ιστορία τους. Ό ίδιος έγινε γνωστός κυρίως σαν υποστηρικτής της φυσικής ζωής και της ανυπακοής στην πολιτική αδικία. Το πιο γνωστό έργο του είναι το "Walder".

86. Το Σχισμένο Βραχόμηλο (Split Apple Rock)
Το Spilt Apple Rock (Tokangawhā στην τοπική διάλεκτο), είναι ένας μεγάλος βράχος γρανίτη σχισμένος στη μέση με τρόπο που θυμίζει ένα γιγάντιο κομμένο στη μέση μήλο, εξ ου και το όνομά του. Βρίσκεται 50 μέτρα από την ακτή και σε ρηχά νερά, στο βόρειο άκρο του νότιου νησιού της Ν. Ζηλανδίας (θάλασσα της Τασμανίας) και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής. Ο βράχος χρονολογείται από την εποχή των δεινοσαύρων και το επίπεδο σχίσιμο προκλήθηκε με φυσικό τρόπο (κάτι όχι ασυνήθιστο στους γρανίτες), αν και οι τοπικοί μύθοι των Μαορί το αποδίδουν στη διαμάχη δύο θεών.

87. Οι Πέρσες "μηλοφόροι"
Έτσι ονομάζονταν από τους αρχαίους συγγραφείς οι επίλεκτοι πεζοί σωματοφύλακες των Περσών βασιλέων κατά την κλασική αρχαιότητα (δυναστεία Αχαιμενιδών), επειδή στο πίσω μέρος του δόρατός τους υπήρχε τοποθετημένο ένα αντίβαρο σε σχήμα μήλου, χρυσό για τους αξιωματικούς και ασημένιο για τους στρατιώτες. Ενδεχομένως να πρόκειται για τους επονομαζόμενους "Αθάνατους".

88. Το "μικρό μήλο του θανάτου"
Έτσι μπορεί να μεταφραστεί το ισπανικό όνομα "manzanilla de la muerte" (επιστημονικό όνομα Hippomane mancinella, στα αγγλικά Manchineel tree), ή μηλιά-ζόμπι, ένα δέντρο των παραλίων γύρω από την Κεντρική Αμερική με ιδιαίτερα δηλητηριώδη χυμό, όπως πρώτοι ανακάλυψαν οι άνδρες του Κολόμβου. Ο καρπός του, σαν μικρό πράσινο μήλο, αλλά και ο ίδιος ο κορμός και τα φύλλα του περιέχουν μια γαλακτώδη ουσία που αν και δεν είναι άμεσα θανατηφόρα είναι ιδιαίτερα ερεθιστική για το δέρμα και τον οισοφάγο και συνήθως υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες ώστε να μην σταθεί κάποιος ούτε κάτω από την παχιά σκιά του.

89. "...να ένα μήλο"
Η πολύ γνωστή και οικεία (για τους μεγαλύτερους) φράση από το Αλφαβητάριον της Α' Δημοτικού της δεκαετίας του 60 (για την ακρίβεια 1955-1974), η οποία συνήθως συνδέεται με την Άννα, αλλά η παραπάνω εικόνα θυμίζει ακριβώς τι διαβάζαμε τότε, και φυσικά στο πολυτονικό.

90. To μήλο του Πινόκιο
Είναι το μήλο που ο Τζεπέτο δίνει στον Πινόκιο για τον δάσκαλό του, την πρώτη ημέρα στο σχολείο. Σε χαρακτηριστικές εικόνες της ταινίες του Disney του 1940, συχνά ο Πινόκιο εμφανίζεται να κρατάει αυτό το μήλο. Όταν στη συνέχεια ο Πινόκιο συναντάει τους δύο "κακούς" της υπόθεσης, τον ξεγελούν και του τρώνε το μήλο.

91. Τα σπίτια Apple II
Αυτό ήταν το όνομα ενός ενιαίου τύπου σπιτιού που χτίστηκαν στην έρημο της Νεβάδα για να δοκιμαστούν επάνω τους τα αποτελέσματα της έκρηξης της πυρηνικής βόμβας με το όνομα Apple (Μήλο) II (υπήρξε και το Apple I), το 1955. Αν και η γενική εμφάνιση των σπιτιών ήταν παρόμοια, ήταν κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά και βρίσκονταν σε διαφορετικές αποστάσεις από το επίκεντρο, ενώ στο ισόγειο τοποθετούνταν κούκλες σε φυσικό μέγεθος. Συνολικά, μεταξύ των ετών 1951 και 1963 έγιναν σχεδόν εκατό πυρηνικές δοκιμές επάνω από το επίπεδο του εδάφους, στην περιοχή αυτή.

92. Karel Appel

Ο Christiaan Karel Appel ("Μήλος", στα ολλανδικά), 1921-2006, ήταν Ολλανδός ζωγράφος, γλύπτης και ποιητής. Άρχισε να ζωγραφίζει από τα 14 χρόνια του, και σπούδασε ζωγραφική στο Άμστερνταμ στη διάρκεια του Β΄ΠΠ. Ήταν από τους πρωτοπόρους του κινήματος avant-garde "CoBrA" (από τα αρχικά των ονομάτων των πρωτευουσών καταγωγής των ιδρυτών). Έργα του υπάρχουν σε μεγάλα μουσεία μοντέρνας τέχνης ανά τον κόσμο και είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα, καθώς χαρακτηρίζονται από αντισυμβατικότητα, πρωτοτυπία και πολυχρωμία.

93. Iris Apfel
Η Iris Apfel (το επώνυμό της, που το χρησιμοποιεί μετά από τον γάμο της το 1948 με τον Carl Apel, σημαίνει μήλο στα γερμανικά), γεννήθηκε το 1921 στη Νέα Υόρκη και είναι Αμερικανίδα επιχειρηματίας, διακοσμήτρια και σχεδιάστρια μόδας. Είχε συνεργασία διαρκείας με τον Λευκό Οίκο που εκτείνονταν κατά τη θητεία εννέα προέδρων. Το 2019, σε ηλικία 98 ετών, η διάσημη και αειθαλής Apfel υπέγραψε συμβόλαιο σαν μοντέλο με την IMG. Πέθανε στις αρχές του 2024.

94. Η αξία του μήλου στους νόμους του Δράκοντα
Σαν παράδειγμα της αυστηρότητας των νόμων του Δράκοντα, αναφέρεται ότι η κλοπή ενός μήλου τιμωρείτο με θάνατο. Ο Δράκων έζησε τον 7ο αι. πΧ στην Αθήνα και κατάγραψε για πρώτη φορά νόμους, έτσι ώστε οι άρχοντες να μην αυθαιρετούν. Εξάντλησε όμως τα όρια της αυστηρότητας στα πταίσματα, ώστε όπως ο ίδιος ...παραπονιόταν να μην υπάρχει αυστηρότερη ποινή για τα σοβαρότερα εγκλήματα.

95. Τα μήλα του ελέους
Όπως εξηγεί η εικόνα, στη Νορβηγία την περίοδο της συλλογής των μήλων πολλοί κρεμούν σακούλες με μήλα στους φράχτες τους, ώστε να τα παίρνουν οι φτωχοί και άστεγοι.

96. Τα μήλα του χιονιού (Snow Apples)
Ποικιλία επίσης γνωστή και σαν "Lady in the Snow", "Fameuse" (περίφημη), ή "Pomme de Neige" (μήλο του χιονιού).
Πρόκειται για μήλα μάλλον μικρού μεγέθους αλλά με λαμπερή λευκή σάρκα και λεπτή μυρωδιά, που αναπτύχθηκε στα μέσα του 18ου αι. στο Κεμπέκ του Καναδά.

97. Τα άνθη μηλιάς της Georgia O'Keeffe
Τα "άνθη μηλιάς" (1930) της Αμερικανίδας ζωγράφου Georgia O'Keeffe (1887-1986), είναι από τους γνωστότερους πίνακές της, μεταξύ των 200 περίπου που ζωγράφησε με θέμα τα άνθη (σε μεγάλο μέγεθος) στη διάρκεια των δεκαετιών 1920 μέχρι και 1950. Ένας μάλιστα απ' αυτούς, με θέμα τα άνθη του δηλητηριώδους στραμώνιου (Jimson Weed) πουλήθηκε το 2014 για 44.4 εκατομμύρια δολάρια, τιμή ρεκόρ για γυναίκα καλλιτέχνη.

98. Η ημέρα του μήλου
Ξέρετε ότι το μήλο έχει την ετήσια γιορτή του; Η ημέρα του μήλου (Apple Day) ξεκίνησε να γιορτάζεται από το 1990 στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στις 21 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς με την ευκαιρία μιας φιλανθρωπικής γιορτής στο Coven Garden, και σύντομα επεκτάθηκε σ' όλη τη Βρετανία. Για να υπάρχει όμως η δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής, καθορίστηκε η γιορτή να μεταφέρεται στο πλησιέστερο Σαββατοκύριακο πριν τις 30 Οκτωβρίου.

99. Γιατί οι "κακοί" προτιμούν τα μήλα;
Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι οι "κακοί" ή "σκληροί" στις κινηματογραφικές ταινίες μερικές φορές τρώνε ένα μήλο, και μάλιστα το δαγκώνουν με χαρακτηριστικά επιδεικτικό τρόπο δημιουργώντας και το σχετικό ακουστικό εφέ. Φυσικά δεν συμβαίνει πάντα να τρώνε κάτι, αλλά όταν τρώνε "στο χέρι" ή κάποιο φρούτο, συνήθως αυτό είναι ένα μήλο. Αντίθετα, οι (Αμερικανοί) αστυνομικοί τυπικά τρώνε ντόνατς!
Γιατί όμως μήλο; Κατ' αρχήν το μήλο, σωστά ή λανθασμένα, έχει συνδεθεί με την αμαρτία και την υπέρβαση των ορίων. Επίσης δείχνει κάποια περιφρόνηση ή ανωτερότητα σε σχέση με τα άλλα άτομα στη σκηνή, γίνεται με ένα μόνο χέρι και το ηχητικά έντονο "δάγκωμα" έχει επίσης κάτι το απειλητικό.
Για παράδειγμα, οι "300" με τον "Λεωνίδα" να δαγκώνει ένα μήλο μετά τη μάχη, ενώ ανάλογες σκηνές  υπάρχουν με τον Colin Farrell στο Fright Night και τον Draco Malfoy σε μία από τις ταινίες του Harry Potter. Επιπλέον, τα μήλα είναι από τα λίγα φρούτα που μπορούν να φαγωθούν χωρίς ξεφλούδισμα.

100. Τα μήλα αρέσουν στην Ariadne Oliver
H Ariadne Oliver είναι μία από τις ηρωίδες των αστυνομικών ιστοριών της Αγκάθα Κρίστι, με τις ιδιότητες της μυθιστοριογράφου και της ερασιτέχνη ντετέκτιβ, η οποία εμφανίζεται σε μερικές ιστορίες σαν (μάλλον απρόσκλητος) συνεργάτης του βασικού ήρωα, Ηρακλή Πουαρό. Στην Αριάδνη, στην οποία αναγνωρίζονται αρκετά στοιχεία της ίδιας της Αγκάθα Κρίστι, αρέσουν ιδιαίτερα τα μήλα (κάτι εμφανές σε αρκετές σκηνές των κινηματογραφικών μεταφορών των έργων της Κρίστι), όπως άλλωστε άρεσαν και στην ίδια τη συγγραφέα.

101. Η αλυσίδα εστιατορίων Applebee's
Τα Applebee's ξεκίνησαν από την Ατλάντα των ΗΠΑ το 1980, με ένα εστιατόριο που προσέφερε τυπικό αμερικάνικο φαγητό σε προσιτές τιμές, και γρήγορα απλώθηκαν με τη μέθοδο του franchise σε όλες τις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Το αποτέλεσμα ήταν, ήδη πριν το τέλος του 20ου αι. να αριθμούν συνολικά πάνω από 1000 καταστήματα, ενώ το 2013 απασχολούσαν 28000 υπαλλήλους, και το 2019 υπήρχαν παγκόσμια πάνω από 1700 καταστήματα (κάποια απ' αυτά και την Ελλάδα).

102. Μηλιά νάνος (Bonsai)

Η μηλιά προσφέρεται πολύ καλά και για τη δημιουργία δένδρων-νάνων, με παραγωγή ωραίων ανθών και κανονικών φρούτων.

103. Τα βραβεία Golden Apple Award και Sour Apple Award
Πρόκειται για άτυπα βραβεία (στην ουσία χαρακτηρισμούς) που "απονέμονταν" ετήσια μεταξύ των ετών 1941 και 2001, από την "Ομάδα Γυναικών Δημοσιογράφων του Χόλυγουντ" (Hollywood Women Press Club), το Golden Apple (Χρυσό Μήλο) για τους πιο συνεργάσιμους ή καλόβολους ηθοποιούς και το Sour Apple (Ξινό Μήλο) για τους πιο δύστροπους ή δύσκολους.

104. Μαύρο χιούμορ...
Τα τελευταία λόγια του καταδικασμένου για φόνο αστυνομικού, George Appel, πριν την εκτέλεσή του στην ηλεκτρική καρέκλα στη Νέα Υόρκη το 1928, ήταν (κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά του):
"Λοιπόν κύριοι, τώρα θα δείτε έναν ψημένο Appel (ψημένο μήλο)"!

105. A bad/rotten apple spoils the others (Ένα σάπιο μήλο χαλάει και τα άλλα)
Πρόκειται για μεταφορική έκφραση συνήθως στα αγγλικά, και αφορά την επίδραση που μπορεί να έχει ένας κακός χαρακτήρας στον περίγυρό του. Για πρώτη φορά το γνωμικό αυτό καταγράφεται το 1340 ενώ υπάρχουν και παραλλαγές του (μια απ' αυτές μάλιστα ανήκει στον Βενιαμίν Φραγκλίνο), πάντα όμως με το ίδιο νόημα. 
Υπάρχει πάντως επιστημονική βάση στο γνωμικό, καθώς ένα σάπιο μήλο παράγει το αέριο αιθυλένιο που προκαλεί τη γρήγορη ωρίμανση και πιθανό σάπισμα των διπλανών του.
Αντίθετα, σ' ένα τραγούδι του 1971 του γκρουπ "The Osmonds" με τίτλο "One Bad Apple" η συνέχεια του στίχου αυτού, που επαναλαμβάνεται μάλιστα πολλές φορές, είναι "...ΔΕΝ χαλάει και τα άλλα".

106. "Με ένα μήλο θα καταπλήξω το Παρίσι"
Παρότι αυτή η φράση ακούγεται υπερβολικά φιλόδοξη και ενδεχομένως αλαζονική, τα γεγονότα έδειξαν ότι έκρυβε μάλλον κάποια...μετριοφροσύνη.
Κάτι που δεν είναι παράδοξο, καθώς ανήκει στον σημαντικό Γάλλο μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφο Πολ Σεζάν (1839-1906), όταν στα είκοσι δύο του χρόνια μετέβαινε από τη γενέτειρα του Εξ-αν-Προβάνς στο Παρίσι, για να αφοσιωθεί στη ζωγραφική. Και βέβαια δεν περιορίστηκε στο να ζωγραφίζει μήλα, ούτε στο να καταπλήξει μόνον το Παρίσι.

107. Το γλυκόμηλο
Το γλυκόμηλο ή ζαχαρόμηλο (sugar apple ή custard apple) ή επιστημονικά Αννώνη η φολιδωτή (Annona squamosa) είναι τροπικό φρούτο της Κεντρικής Αμερικής και Ασίας. Η σάρκα του είναι αρωματική και γλυκιά, κρεμώδης, λευκή προς ανοικτό κίτρινο και έχει τη γεύση της κρέμας κάσταρντ (βουτυρώδης αγγλική κρέμα).

108. Δεν είναι το μήλο, είναι η μιλιά
Βιβλίο του Γιάννη Μυλόπουλου, που όπως αναφέρει ο ίδιος: "πρόκειται για 44 μικρές ιστορίες για τους φίλους μου, που γράφτηκαν στο κινητό και ολοκληρώθηκαν στο χαρτί". Εκδόσεις Ιανός.

109. Crapple: Μια διάσημα αποτυχημένη ιδέα.
Η ιδέα ήταν μιας εταιρείας από το Wisconsin των ΗΠΑ, και αφορούσε στο να παραχθεί ένας χυμός από την ανάμιξη των βασικών φρούτων της περιοχής, των κράνμπερις και των μήλων. Η αποτυχία ήταν στην ονομασία του προϊόντος, που προήλθε από τον συνδυασμό των λέξεων των φρούτων αυτών, "Crapple", που όμως στα αγγλικά σημαίνει την κομμένη και πολυκαιρισμένη (οξειδωμένη) φέτα μήλου. Σαν να μην έφτανε αυτό, ούτε το κοκκινο-καφέ χρώμα του χυμού βοηθούσε στην προώθησή του.

110. Το γονιδίωμα του μήλου.
Το 2010 διαβάστηκε για πρώτη φορά το γονιδίωμα (το σύνολο των γονιδίων στο DNA ενός κυττάρου) ενός μήλου της ποικιλίας "Golden Delicious". Όμως τότε ακόμα δεν διαβάζονταν ενιαίο το γονιδίωμα αλλά τμηματικά, και κατόπιν ένας υπολογιστής διάκρινε και έκανε "συρραφή" των κομματιών, καταλήγοντας με σημαντικό βαθμό βεβαιότητας στο τελικό αποτέλεσμα.
Το 2022, το ινστιτούτο Cornell AgriTech της πολιτείας της Νέας Υόρκης πέτυχε ενιαία και πλήρη ανάλυση του γονιδιώματος μήλου της ποικιλίας "Honeycrisp", και μάλιστα ξεχωρίζοντας το "πατρικό" από το "μητρικό" τμήμα.
Τα μήλα Honeycrisp έχουν σημαντικά μεγαλύτερη αξία από τις άλλες ποικιλίες, εξαιτίας της δυνατότητας πολύμηνης συντήρησής τους και της αντοχής τους στο κρύο και στους μύκητες των μήλων.

111. "Θα ήθελα να φάω ένα μήλο..."
Ακούγεται σαν μία πολύ κοινότυπη φράση, αλλά αυτά ήταν τα τελευταία λόγια ενός ταλαιπωρημένου ηλικιωμένου άντρα στην κατεχόμενη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Emil Szittya "27 Όνειρα", στο κεφάλαιο "Ο θάνατος ενός γέρου". 
Το προηγούμενο βράδυ, ο γέρος είχε ονειρευτεί ότι είχε μεταμορφωθεί σε περιβόλι με μηλιές φορτωμένες με μήλα. Όπως διηγείται ο συγγραφέας, στον τάφο του έβαλαν το ωραιότερο μήλο που μπόρεσαν να βρουν στην περιοχή. 

112. Το μήλο-ρόπτρο.
Ίσως όχι τόσο διάσημο, όσο καλόγουστο και ευρηματικό, το μπρούτζινο ρόπτρο στο σχήμα ενός χεριού που κρατάει ένα μήλο (αντί απλά μια σφαίρα), ήταν ένα δημοφιλές σχέδιο πριν την εποχή των ηλεκτρικών κουδουνιών, κάπου στα τέλη του 19ου αι.

113. Τα μήλα σε δημοφιλές γερμανικό ανέκδοτο.
Δύο άντρες κάθονται σε ένα παγκάκι, και ο ένας απ' αυτός τρώει σπόρους μήλου.
Ο άλλος τον κοιτάζει με περιέργεια και τελικά τον ρωτάει: 
-"Γιατί τρώτε αυτούς τους σπόρους;"
-"Δεν ξέρετε ότι οι σπόροι του μήλου σας κάνουν εξυπνότερο;"
-"Αλήθεια! Μπορείτε να δώσετε μερικούς και σ' εμένα;"
-"Βέβαια, μπορώ να σας πουλήσω 5 σπόρους για 5 ευρώ", και του δίνει 5 σπόρους.
Ο άλλος αρχίζει να τους τρώει, αλλά μετά από λίγο ξεσπά απογοητευμένος:
-"Μα με 5 ευρώ θα μπορούσα να έχω αγοράσει μερικά ολόκληρα μήλα!"
-"Είδατε, έχουν ήδη αποτέλεσμα!"

114. Τα μήλα "Lodi".
Τα "Lodi" είναι μια ξεχωριστή ποικιλία πρώιμων μήλων που είναι υβρίδιο των ποικιλιών «Yellow Transparent» και «Montgomery Sweet» και προήλθαν αρχικά από τον Αγροτικό Πειραματικό Σταθμό της Νέας Υόρκης. Ξεκίνησαν το 1924, και καλλιεργούνται συνήθως στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς είναι υπόξινα, είναι καταλληλότερα για κομπόστες και γλυκά.

115. Δύο μηλο-λογοπαίγνια για την τεχνολογία της Apple.
Apple, τώρα και με Διπύρηνη Τεχνολογία (επάνω).

Και ένα δεύτερο, για Μονοπύρηνη Τεχνολογία, και "πατέντα" για το καθάρισμα μήλου (κάτω).

116. Μήλα με τη "βούλα".
Τα μήλα (όπως και πολλά άλλα φρούτα) πρέπει πλέον να φέρουν ετικέτα, που μεταξύ άλλων υποδηλώνει με έναν αριθμό και τον τρόπο καλλιέργειάς τους.
Ένας τετραψήφιος αριθμός, όπως αυτό της παραπάνω εικόνας, σημαίνει ότι το μήλο έχει καλλιεργηθεί συμβατικά, δηλαδή με χρήση λιπασμάτων, ψεκασμών κλπ.
Ένας πενταψήφιος αριθμός που αρχίζει από "8", σημαίνει ότι είναι γενετικά τροποποιημένη ποικιλία, ενώ αν αρχίζει από "9", σημαίνει οργανική καλλιέργεια.

117. Τα μήλα στο πανηγύρι του Egremont στην Cumbria.
Το λαϊκό πανηγύρι στο Egremont (μια μικρή πόλη μόλις10.000 κατοίκων, απέναντι από τη νήσο Man) στο Ην. Βασίλειο, γιορτάζεται σε ετήσια βάση από το 1267 και στην εποχή μας κατά το τρίτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.
Καθώς πρόκειται κυρίως για αγροτο-κτηνοτροφική γιορτή (Egremont Crab Fair), μία από τις εκδηλώσεις περιλαμβάνει την περιφορά ενός κάρου φορτωμένου με μήλα στην πόλη, τα οποία εθελοντές πετούν στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Η πιο διάσημη όμως "ατραξιόν" του, είναι ο διαγωνισμός για την πιο άσχημη φάτσα-γκριμάτσα, μέσα από ένα κολάρο αλόγου! (που αποτέλεσε και έμπνευση για την παραπάνω αφίσα).

118. Η μέρα των "μήλων της βελανιδιάς".
Κάνει η βελανιδιά μήλα; Όχι βέβαια, αλλά συχνά δημιουργούνται κάποια εξογκώματα σαν μικρά μήλα, που στην πραγματικότητα είναι όγκοι που δημιουργούνται από έντομα και παράσιτα.
Και έχουν και γιορτή στις 29 Μαΐου (Oak Apple Day), κατά την οποία ουσιαστικά γιορτάζεται η παλινόρθωση της μοναρχίας στο βασίλειο της Αγγλίας και Σκωτίας, το 1660.
Η σύνδεση της βελανιδιάς με τον μονάρχη της Αγγλίας, οφείλεται στο ότι ο Κάρολος ΙI (σκωτσέζικης καταγωγής), όταν το 1651 μετά τη μάχη του Worcester καταδιώχτηκε από τους επαναστάτες του Κρόμγουελ, κρύφτηκε σε μία βελανιδιά και έτσι απέφυγε τη σύλληψη. Ο Κάρολος ΙI ήταν γιός του Καρόλου Ι που εκτελέστηκε το 1649 από τους επαναστάτες, αλλά τελικά η μοναρχία αποκαταστάθηκε το 1660, με βασιλιά τον γιό του Καρόλου Ι, Κάρολο ΙΙ. Φυσικά στη γιορτή οι συμμετέχοντες φορούν στο κεφάλι κλαδιά με φύλλα και "μήλα της βελανιδιάς". Επίσης, έκτοτε το Royal Oak έχει χρησιμοποιηθεί σαν εμβληματικό όνομα. 

119. Το μήλο της Εύας Καϊλή.
Κατά ειρωνική σύμπτωση για την Ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, υπάρχουν κάποια στιγμιότυπα από μια καμπάνια φωτογράφισής της το 2014 για το εξώφυλλο του περιοδικού "Adore", που τη δείχνουν να κρατά ένα μήλο.  Τις φωτογραφίες αυτές τις έφερε στο προσκήνιο η "Bild", μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στα τέλη του 2022 για συμμετοχή της σε χρηματισμό από την κυβέρνηση του Κατάρ, δημιουργώντας ατυχείς αλλά ταιριαστούς συνειρμούς με το προγονικό "αμάρτημα της Εύας".

120. Μήλα στο φούρνο γεμιστά με σταφίδες κλπ.
Και όχι μόνο με σταφίδες, αλλά και κανέλλα, καρύδια, κουκουνάρια, ζάχαρη και ότι άλλο προκύψει από τη φαντασία σας. Ή επιλέξτε μία από τις πολυάριθμες συνταγές από το ίντερνετ. 

121. Τα μήλα του Ροπωτού Τρικάλων.
Το Ροπωτό Τρικάλων ήταν γνωστό για τις εκατοντάδες μηλιές του που έκαναν πεντανόστιμα μήλα, και ήταν επίσης το κύριο προϊόν της περιοχής. Ατυχώς, τα τελευταία 60 χρόνια απανωτές κατολισθήσεις έχουν πλήξει την περιοχή, με τη σημαντικότερη το 2012, οπότε πολλά σπίτια κόπηκαν στα δύο ή κύλισαν στην πλαγιά. Σήμερα το Ροπωτό είναι πρακτικά εγκαταλειμμένο, έχοντα το "προνόμιο" να έχει την εκκλησία με τη μεγαλύτερη κλίση παγκοσμίως (εικόνα, επάνω).

122. Το καραόκε της Apple.
Μία νέα εφαρμογή της Apple (Apple Music Sing) για iPhone, επιτρέπει όχι μόνο να ακούς οποιοδήποτε τραγούδι, αλλά και να το τραγουδάς με πολλές δυνατότητες ρύθμισης και παρέμβασης, όπως συμβαίνει με τα επαγγελματικά συστήματα καραόκε.

123. Οι αρκούδες αγαπούν τα μήλα!
Μία εικόνα, χίλιες λέξεις!

124. Ένα κόκκινο μήλο, την καρδιά μου!
Καταληκτικοί στίχοι του πολύ γνωστού τραγουδιού του Τούρκου ποιητή και ιδεολόγου της Αριστεράς Ναζίμ Χικμέτ (Θεσσαλονίκη 1902 - Μόσχα 1963), σε μετάφραση Γιάννη Ρίτσου:
"Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται, γιατρέ, εδώ πέρα...."
Μουσική Θάνου Μικρούτσικου (Πολιτικά Τραγούδια, 1975), ερμηνεία Μαρία Δημητριάδη.

125. Τα καραμελωμένα μήλα του Luis Alvarez.
Η οικογένεια του Luis Alvarez ζούσε σε μία περιοχή κοντά στο Monterrey του Μεξικού, όπου ο πατέρας του πουλούσε καραμελωμένα μήλα σε εμπόρους, αλλά και στο δρόμο. 
Οπότε, όταν η οικογένεια του Alvarez έλαβε μία παραγγελία για 1500 μήλα στις αρχές του 2022, όλοι ήταν ενθουσιασμένοι και στρώθηκαν στη δουλειά. Δυστυχώς, όταν όλα ήταν έγκαιρα έτοιμα η παραγγελία ακυρώθηκε, αφήνοντας την οικογένεια απελπισμένη και με απώλεια αντίστοιχη περίπου με 700 δολάρια, κάποια απ' αυτά δανεισμένα.
Τότε ο Luis είχε την ιδέα να προτείνει την λιανική πώληση των μήλων στο Facebook προς μισό δολάριο το ένα, κάτι που είχε απρόσμενη ανταπόκριση (η έκκλησή του αναπαράχθηκε 11.000 φορές) και σύντομα μπόρεσαν να ξεπουλήσουν όλο το στοκ τους. Η ιστορία βγήκε μάλιστα και στη μεξικάνικη τηλεόραση και ο Δήμος της περιοχής τους αγόρασε ένα τρίκυκλο για τις μεταφορές τους.

126. Το δηλητηριασμένο μήλο του Oppenheimer.
Ο Αμερικανός θεωρητικός Φυσικός J. Robert Oppenheimer, θεωρείται ως ο "πατέρας" της ατομικής βόμβας, παρότι ο ίδιος έτρεφε ανάμικτα συναισθήματα για το επίτευγμά του. Συναισθηματικά ήταν ασταθής και ευάλωτη προσωπικότητα, αν και ιδιαίτερα ευφυής. 
Το 1926 σε ηλικία 22 ετών, κατά τη διάρκεια διακοπών στην Κορσική μαζί με συμφοιτητές του, εκμυστηρεύτηκε σ' έναν απ' αυτούς ότι άφησε ένα δηλητηριασμένο μήλο στο γραφείο ενός εργαστηριακού καθηγητή του στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας που σπούδαζε τότε, επειδή δεν κατάφερνε να αποδώσει σ' αυτό το είδος των μαθημάτων.
Αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά οι γονείς του έβαλαν για κάποιον λόγο "τα μέσα" στο πανεπιστήμιο, ώστε να μην τεθεί ο γιός τους υπό επιτήρηση. Ο καθηγητής πάντως δεν έπαθε κάτι.
Μετά τη ...Χιονάτη, ο Oppenheimer και ο Turing.

127. Το μήλο και η πρόταση γάμου στην αρχαιότητα.
Εικόνα από το Tik Tok. 
Επίσης, μετά τον γάμο, οι νεόνυμφοι μοιράζονταν ένα μήλο, ώστε να εξασφαλιστεί η γόνιμη ένωσή τους αλλά και η οικογενειακή τους ευτυχία.

128. Το μήλο-παγκόσμιος χάρτης.
Εξαιρετική καλλιτεχνική έμπνευση και δουλειά, αν και εφήμερη... Εκτέθηκε στη Γκαλερί Τέχνης του κολεγίου Lehman στη Νέα Υόρκη, το 2019.

129. Ταχυδακτυλουργικό με μήλο.
Δείτε το βίντεο: https://youtube.com/shorts/qel3SuDb0mc?feature=share (link ενεργό Αύγ. 2023).

130. Ένα μήλο την ημέρα, και για τις εγκύους.
Έρευνα του πανεπιστημίου Monash (Μελβούρνη Αυστραλίας) κατέληξε στο ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η κατανάλωση μήλων και ορισμένων βοτάνων που περιέχουν ουρσολικό οξύ, ειδικά στα πρώτα στάδια μιας εγκυμοσύνης, βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων, μια θετική επίδραση που ενδεχομένως μεταφέρεται και στις επόμενες γενιές!
Περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο: https://neurosciencenews.com/pregnancy-diet-epigenetics-23751/ (link ενεργό Αύγ. 2023).

131. Το μήλο του Αδάμ (maclura pomifera).
Πρόκειται για ένα φυτό ενδημικό στις νοτιο-κεντρικές ΗΠΑ, γνωστότερα σαν τοξόδεντρο μεταξύ πολλών άλλων ονομασιών του, μια από τις οποίες είναι και "μήλο του Αδάμ".
Η προφανής χρήση του είναι η κατασκευή τόξων από τα κλαδιά του από τους Ινδιάνους, μια άλλη για τον σχηματισμό φραχτών (φυτεύοντας δέντρα στη σειρά) εξαιτίας των αγκαθωτών κλαδιών του, ενώ ο χυμός των φρούτων του έχει και φαρμακευτικές χρήσεις, όπως κατά των ρευματισμών.

132. Ένα διαφορετικό "μήλο του Διαβόλου".
Πρόκειται για τον καρπό του φυτού Στραμώνιου ή Διαβολόχορτου (Datura Stramonium), ο οποίος συχνά  αποκαλείται "μήλο του Διαβόλου", ή "αγκαθωτό μήλο" (thornapple), τόσο εξαιτίας της εμφάνισής του όσο και εξαιτίας της ισχυρής τοξικότητά του, καθώς περιέχει ατροπίνη και σκοπολαμίνη. 
Κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον σχετικά με το φυτό αυτό με τα ωραία λευκά άνθη που φύεται πρακτικά παντού, είναι ότι σύμφωνα με ειδικούς ερευνητές εκχύλισμά του πρόσθεσε η Κίρκη στο ποτό των ανδρών του Οδυσσέα, ώστε να τους δημιουργήσει τις παραισθήσεις που τους έκαναν να νομίζουν ότι ήταν γουρούνια.
Μάλιστα, καθώς ίχνη από αντίστοιχο δηλητήριο (σολανίνη) υπάρχουν και στις άγουρες πατάτες και ντομάτες, δεν είναι άσχετος ο τίτλος του αστυνομικού μυθιστορήματος του Αντώνη Παπαϊωάννου "Τα μήλα του Διαβόλου", που αξιοποιεί τη γνωστή επιφύλαξη που υπήρχε για την πατάτα (γεώμηλο), όταν ο Ι. Καποδίστριας εισήγαγε την καλλιέργειά της στην Ελλάδα.

133. Το "λάθος" μήλο του Barbossa
Ο χαρακτήρας του "απέθαντου" αρχιπειρατή Hector Barbossa (παιγμένος από τον ηθοποιό Geoffrey Rush), είναι πολύ γνωστός από την κινηματογραφική σειρά "Οι Πειρατές της Καραϊβικής".
Γνωστή είναι και η αγάπη του για τα πράσινα μήλα (αν και δεν μπορεί να απολαύσει τη γεύση τους εξαιτίας μιας κατάρας), εδώ υπάρχει όμως ένα "ιστορικό" λάθος, καθώς τα πράσινα μήλα της ποικιλίας Granny Smith δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 100 χρόνια αργότερα από το υποτιθέμενο ιστορικό πλαίσιο της ταινίας. Ίσως όμως οι παραγωγοί να σκέφτηκαν ότι από έναν "απέθαντο", όλα θα πρέπει να τα περιμένεις!

134. Τα μήλα "φαντάσματα" (Ghost Apple), διαφορετικά όμως από αυτά της περίπτωσης Νο77.
Πρόκειται για μία μοναδική ποικιλία που δημιουργήθηκε από την Zaiger Genetics, μία οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1938 στην Καλιφόρνια. Είναι λευκά εξωτερικά και εσωτερικά, και έχουν έντονο άρωμα και γεύση. Ωριμάζουν στην αρχή του καλοκαιριού, σε θερμά κλίματα.
Μία αντίστοιχη υπόλευκή ποικιλία για πολύ ψυχρά κλίματα όμως, υπάρχει εδώ και δύο αιώνες στη Σιβηρία, με την ονομασία "White Cloud Apple".

135. Τα μήλα MacΙntosh.

Τα μήλα MacΙntosh (Mac Intosh) ή "Mac", που πρωτοκαλλιεργήθηκαν στον ανατολικό Καναδή στις αρχές του 19ου αι., δεν θα ήταν παρά μία ακόμα από τις μερικές χιλιάδες ποικιλίες μήλων, αν δεν είχαν μια ιστορική ιδιαιτερότητα.
Ήταν αυτά από τα οποία πήρε το όνομά του ο πρώτος ουσιαστικά προσωπικός υπολογιστής ευρείας χρήσης με κάρτα γραφικών και ποντίκι, ο Macintosh της Apple (προσέξτε τη μικρή διαφορά στη γραφή), που βγήκε στην αγορά το 1984. 

136. Μηλο-χαλί!
Μηλεώνας μετά από καταιγίδα στην Ιρλανδία.

138. Το μοίρασμα μήλων ("Σολομώντειος" λύση!)
Πώς μοιράζουν δύο μήλα εξίσου μεταξύ τριών ατόμων, με ένα μόνο χτύπημα του μαχαιριού;
Απ.: Το χρησιμοποιείς εναντίον του ενός, και λύνεις το πρόβλημα!

139. Η χρησιμότητα του σάπιου μήλου.
Τούρκικη παροιμία: Αν δεν έχει δοκιμάσει ένα σάπιο μήλο, δεν θα μπορέσεις να εκτιμήσεις ποτέ ένα καλό μήλο. (Η χρησιμότητα όλων των εμπειριών για την κατανόηση της ζωής).

140. Η πρώτη λέξη στα αγγλικά.
Σύμφωνα με το Quora, η πρώτη λέξη που μαθαίνουν τα παιδιά στις ΗΠΑ είναι "Mommy", ενώ η  πρώτη λέξη στα αγγλικά που μαθαίνουν τα παιδιά στην Ινδία είναι "Apple" (μήλο).

141. Χαϊκού για μήλα.
Τα μήλα δεν θα μπορούσαν να λείψουν σαν θέμα από τα Χαϊκού, τα σύντομα και περιεκτικά ιαπωνικά ποιηματάκια. Για τον γράφοντα, το παρακάτω του Chris Loud είναι ένα από τα καλύτερα, καθώς συνδυάζει ελπίδα, νοσταλγία και σκοπό, σ' έναν κύκλο ζωής:

The last                         Τα τελευταία
apples hang                    μήλα κρέμονται
on the bare                     στα γυμνά
winter branches            χειμωνιάτικα κλώνια
hoping to be                   ελπίζοντας
picked.                           κάποιος να τα μαζέψει.

142. Apple river
Ο ποταμός Apple river στο δυτικό Wisconsin των ΗΠΑ είναι ένας παραπόταμος του Μισσισιπή μήκους 124km, που είναι πόλος έλξης για υδάτινες δαστηριότητες, κυρίως με φουσκωτές "κουλούρες".
Το όνομά του προέρχεται από ελλειπή μετάφραση της προηγούμενης γαλλικής ονομασίας του (που με τη σειρά της προήλθε από τα τοπικά ινδιάνικα), όπου μόνο το κομμάτι pomme (μήλο) της γαλλικής λέξης pomme de terre (πατάτα) μεταφράστηκε στα αγγλικά, σε apple φυσικά.
Το 2022 το ποτάμι ήρθε στην επικαιρότητα "για τους λάθος λόγους", καθώς από μια παρεξήγηση μεταξύ ατόμων που διασκέδαζαν στο νερό, διαπράχθηκε με μαχαίρι ένας φόνος και πέντε τραυματισμοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου