Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Είναι ο κορωνοϊός του 2019 κατασκευασμένος στο εργαστήριο; (ενημέρωση: Ιούλ. 2023)

Νεώτερα για τις υποθέσεις σχετικά με τη φύση και προέλευση του ιού διαβάστε στο: https://www.livescience.com/coronavirus-wuhan-lab-complicated-origins.html (αγγλικά)

Μοντέλο του SARS-CoV-2. Το μπλε σπείρωμα είναι το γενετικό του υλικό (RNA), ενώ η κίτρινη κάψα αποτελείται από λιπίδια που είναι το αδύνατο σημείο του καθώς καταστρέφεται από διαλυτικά (οινόπνευμα) και σαπούνια. Εικόνα από: livescience.com. 

Είναι αναμενόμενο, ότι ένα τόσο καταστροφικό γεγονός όπως η ασθένεια COVID-19 (που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2) και έχει προκαλέσει παγκόσμια διασπορά κρουσμάτων, χιλιάδες θανάτους αλλά και τόσο σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις (το βασικό άρθρο έχει γραφεί πριν το τέλος Μαρτίου 2020), να βρεθεί στο επίκεντρο των θεωριών συνωμοσίας. Θεωριών, που θέλουν στην καλύτερη περίπτωση ο ιός να ξέφυγε κατά λάθος από κάποιο εργαστήριο ιολογίας της Κίνας και συγκεκριμένα από αυτό που βρίσκεται στην περιοχή Wuhan (είναι η περιοχή που πρωτοεμφανίσθηκε ο ιός στα τέλη του 2019), ή στη χειρότερη να χρησιμοποιήθηκε ηθελημένα σαν βιολογικό όπλο, υποτίθεται από τους Αμερικανούς που ήθελαν να δημιουργήσουν οικονομικά προβλήματα στην Κίνα. Μάλιστα Κινέζοι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι η πανδημία ξεκίνησε από Αμερικανούς στρατιώτες, που έλαβαν μέρος σε στρατιωτικούς αγώνες στην περιοχή της Wuhan τον Οκτώβριο του 2019.
Ακόμα και τα τηλεφωνικά δίκτυα 5G έχουν γίνει αντικείμενο επίθεσης με δημοσιεύματα αλλά και με έργα (εμπρησμούς), σε μια προσπάθεια να εξουδετερωθεί ο υποτιθέμενος κρυφός ένοχος (βλέπε: https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/04/10/thomas-cowan-virus-viral-conspiracy/)
Υπάρχει όμως μία ενδιαφέρουσα σύμπτωση, η αναφορά σε έναν θανατηφόρο ιό με το όνομα Wuhan-400, που περιγράφεται στο μυθιστόρημα τρόμου του Αμερικανού Dean Koontz, “The Eyes of Darkness”. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1981 με τον ιό να έχει διαφορετικό όνομα, το οποίο όμως άλλαξε σε Wuhan-400 στην επανέκδοση του 1989 (στην εικόνα, το εξώφυλλο και η σχετική σελίδα του βιβλίου).

Όμως τι πιο λογικό για έναν ιό που κατά το μυθιστόρημα αναπτύχθηκε στην Κίνα σαν «μυστικό όπλο», να του δώσει ο συγγραφέας το όνομα του μοναδικού εργαστηρίου στην Κίνα (Wuhan Institute of Virology) που υπάρχει από τη δεκαετία του ’50, και είναι πιστοποιημένο με τον υψηλότερο βαθμό ασφαλείας για την έρευνα των ιών σε όλα τα επίπεδα;
Κάποιοι πάλι υποστηρίζουν ότι η απέλαση τον Ιούλιο του 2019 μερικών Κινέζων επιστημόνων που εργάζονταν στο καναδικό ερευνητικό κέντρο National Microbiology Laboratory με την υποψία της κατασκοπίας και μεταφορά τεχνογνωσίας στην Κίνα, δεν μπορεί να είναι άσχετη με την «έκρηξη» του νέου ιού στο τέλος του ίδιου έτους.
Ακόμα και η επιμονή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ να αποκαλεί τον νέο ιό «κινέζικο» και να κατηγορεί την Κίνα ότι απέκρυψε αρχικά την έκταση του προβλήματος (κάτι όχι εντελώς λάθος), ρίχνει μια σκιά υποψίας στο θέμα αυτό. Στα μέσα Μαρτίου 2020 μάλιστα, το αμερικανικό δίκτυο Fox News που πρόσκειται στον πρόεδρο Τραμπ, υποστήριξε (χωρίς όμως στοιχεία, τα οποία θεωρεί ότι οι Κινέζοι κατέστρεψαν) ότι ο ιός είναι μεν φυσικός αλλά ξέφυγε μέσω της μόλυνσης εργαζόμενου από το εργαστήριο της Wuhan. Παράλληλα, κατακρίνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για συμμετοχή στην κινέζικη συγκάλυψη.
Έκπληξη πάντως απετέλεσαν (μέσα Απριλίου 2020) οι παρόμοιες με τις παραπάνω απόψεις ενός ειδικού στον τομέα της ιολογίας, του Λυκ Μοντανιέ, που το 2008 μοιράστηκε το Νόμπελ ιατρικής για τη συνεισφορά του στον προσδιορισμό του ιού HIV (που προκαλεί το AIDS). Όμως ο Μοντανιέ έχει συχνά επικριθεί για τις απόψεις εναντίων των εμβολιασμών και υπέρ κάποιου είδους ομοιοπαθητικής. 
Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα το 30% των Αμερικανών να πιστεύει ότι ο νέος κορωνοϊός προέρχεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από εργαστήριο (έρευνα του Pew Research Center στα μέσα Μαρτίου 2020). Στα τέλη Απριλίου 2020 πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι άφησαν ανοικτά μόνο τα ενδεχόμενα ο ιός να ξέφυγε κατά λάθος από κινέζικο εργαστήριο ή να είναι φυσικός, όχι όμως να είναι κατασκευασμένος. 
Περισσότερα για θεωρίες συνωμοσίας σε σχέση με τον κορωνοϊό διαβάστε στο: https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/04/01/coronavirus-mindlab-conspiracy/

Το ινστιτούτο WIV (Wuhan Institute of Virology) στην Κίνα. Αν και επιπέδου ασφαλείας 4 (το υψηλότερο) από το 2015, το 2018 Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας. Εικόνα από: livescience.com

Η επιστημονική άποψη πάντως από την αρχή για τη μετάδοση και εξάπλωση του ιού, είναι ότι προήλθε από ζώα, αρχικά από νυχτερίδες* και κατόπιν από παγκολίνους (ένα είδος ασιατικού μυρμιγκοφάγου) με τον τελευταίο να είναι εκλεκτό έδεσμα για τους Κινέζους αλλά να χρησιμοποιείται επίσης και από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, σε συνδυασμό με τις πολύ κακές υγειονομικές συνθήκες διακίνησης του κρέατος αλλά ακόμα και των ζωντανών άγριων ζώων. Είναι πάντως σαφές ότι ο ιός ξεκίνησε από την αγορά θαλασσινών και κρεάτων της Wuhan, δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ανεπίσημα ονομάζεται "wet market" εξαιτίας των νερών, του αίματος και των εκκρίσεων από τα ζώα που λιμνάζουν στο δάπεδό της.
*Οι ιοί των νυχτερίδων έχουν προσαρμοστεί στις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσει το σώμα τους εξαιτίας των ενεργειακών αναγκών τους για την πτήση, με αποτέλεσμα όταν προσβάλουν τον άνθρωπο ο πυρετός του να μην είναι αποτελεσματικός εναντίον των ιών αυτών. 

Εξάλλου, τρεις προηγούμενες επιδημίες (που ουσιαστικά δεν έφτασαν να εξελιχθούν σε πανδημίες) συνδέονται αποδεδειγμένα με ζώα, ο SARS (2002-2003) με τη μοσχογαλή, ο Η1Ν1 (2009) με τους χοίρους και ο MERS (2012) με τις καμήλες. Αυτοί οι κορωνοϊοί μαζί με τον νέο, SARS-CoV-2, αποτελούν τέσσερις από τους επτά συνολικά κορωνοϊούς που έχουν βρεθεί ότι μπορεί να μολύνουν ανθρώπους.
Παρά λοιπόν τις φήμες, οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες γύρω από τη φύση του πρόσφατου ιού και η σύγκρισή του με τους άλλους που προαναφέρθηκαν, επιβεβαιώνουν ότι δεν μπορεί να είναι «τεχνητός», για τους παρακάτω λόγους:
Ένα στοιχείο είναι ότι το «άγκιστρο» στην άκρη των ακτίνων του σώματος του ιού (που δίνουν το όνομα σε αυτού του τύπου τους ιούς: κορώνα-ιός à κορωνοϊός) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στο να αγκιστρώνονται και να εισχωρούν στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτή η ικανότητα του ιού μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνον φυσικής επιλογής και όχι γενετικής μηχανικής Και αυτό επειδή τα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για τέτοιες τροποποιήσεις από τα εργαστήρια, θα κατέληγαν σε κάτι αρκετά διαφορετικό και όχι σε αυτό που απ’ ότι φαίνεται η φύση έκανε πολύ πιο αποτελεσματικά.
O SARS-Cov-2 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο να αγκιστρώνει τις "ακτίνες" του σε κατάλληλους υποδοχείς (ένζυμο ACE2**) σε ορισμένα ανθρώπινα κύτταρα κυρίως στους πνεύμονες (βλέπε: https://neurosciencenews.com/coronavirus-progenitor-cells-16103/), στην καρδία, αλλά και στους όρχεις, και στη συνέχεια να μεταφέρει μέσα τους το γενετικό του υλικό (RNA*) ώστε να πολλαπλασιαστεί. Ήδη δοκιμάζονται στο εργαστήριο φαρμακευτικές ουσίες που μειώνουν αυτή τη δεκτικότητα των υποδοχέων κατά πολύ. Θεωρείται μάλιστα ότι η εκδήλωση ηπιότερων συμπτωμάτων από την COVID-19 στα παιδιά οφείλεται στον μειωμένο αριθμό υποδοχέων ACE2 που έχουν στη μύτη τους, η οποία τυπικά φέρει τον μεγαλύτερο αριθμό υποδοχέων και αποτελεί τη βασική θύρα εισόδου του ιού στον οργανισμό. Επίσης, άτομα με ομάδα αίματος Α+ φαίνεται να νοσούν βαρύτερα, εφόσον μολυνθούν. Εικόνα από: C&EN - American Chemical Society.
*To RNA μοιάζει με μισό DNA, δηλαδή που έχει σχιστεί κατά μήκος του.
**Πρόσφατα εντοπίσθηκε και ένα δεύτερο είδος υποδοχέα στα ανθρώπινα κύτταρα στον οποία μπορεί να προσκολληθεί ο ιός, η πρωτεΐνη NRP1, στο "μπλοκάρισμα" της οποίας επίσης στοχεύουν φάρμακα και εμβόλια που δοκιμάζονται.  

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι η «βάση» του ιού είναι ενός τύπου που είναι γνωστό ότι δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα στον άνθρωπο, άρα θα ήταν ακατάλληλη για τη δημιουργία ενός ιού σχεδιασμένου να είναι φονικός (η θνητότητα εξαιτίας του SARS-CoV-2 είναι γύρω στο 5%* των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, το βασικό του πρόβλημα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα). 
Επίσης, φαίνεται ότι ο ιός μεταλλάχθηκε αφού μεταδόθηκε στον άνθρωπο, κάτι που απομακρύνει ακόμα περισσότερο τις υποψίες ότι είναι κατασκευασμένος, και παράλληλα δίνει ελπίδες ότι δεν θα γίνει επανάληψη της πανδημίας σε δεύτερο κύμα, κάτι που θα ήταν λιγότερο πιθανό αν ο ιός κυκλοφορούσε ήδη μεταλλαγμένος για προσβολή στον άνθρωπο, μεταξύ των ζώων.
Τέλος, υπάρχει μελέτη Κινέζων επιστημόνων από τον Ιανουάριο του 2019 που επισημαίνει τον κίνδυνο από τους κορωνοϊούς των νυχτερίδων (http://archive.vn/OBNVq).
- Συνιστώμενο σχετικό βίντεο για τον SARS-CoV-2 στο youtube (στα αγγλικά):   https://www.youtube.com/watch?v=NJLXdsO1GBI
- Αξίζει επίσης να παρακολουθήσει κάποιος την 8-λεπτη προφητική ομιλία του Bill Gates, στο TED2015 (διατίθενται αγγλικοί υπότιτλοι):   https://www.ted.com/talks/bill_gates_the_next_outbreak_we_re_not_ready

*Αυτός είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 3.5%, στην Κίνα 4.0%, στην Ιταλία 11.8% και στη Γερμανία 1.2% (στοιχεία 2/4/20). Το χαμηλό ποσοστό της Γερμανίας οφείλεται κυρίως στον μεγάλο αριθμό των τεστ που γίνονται στον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλος ο παρονομαστής στο κλάσμα: θάνατοι/κρούσματα. Σε μέσο παγκόσμιο επίπεδο πάντως, το σύνολο των κρουσμάτων εκτιμάται τουλάχιστον στο 15-πλάσιο των επιβεβαιωμένων (πηγή: https://neurosciencenews.com/covid-19-6-percent-infection-detection-16086/). Επίσης, στοιχεία από τα μέσα Απριλίου 2020 δείχνουν ότι οι αριθμοί θανάτων από τον κορωνοϊό που ανακοινώνονται επίσημα συχνά είναι υποεκτιμημένοι κατά 50-100%, εξαιτίας του ότι πολλοί απ' αυτούς συμβαίνουν εκτός νοσοκομείων, ενώ υπάρχει και το ερώτημα αν θα πρέπει να συμπεριληφθούν και θάνατοι από άλλες ασθένειες που δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν σωστά, συνήθως εξαιτίας της περιορισμένης διαθεσιμότητας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ακόμα, ενώ ο αριθμός κρουσμάτων είναι περίπου ίσος για τα δύο φύλα, η ανδρική θνησιμότητα είναι τα τριπλάσια της γυναικείας.
Στα τέλη Ιουλίου 2020, ανακοινώθηκε θνητότητα 2.5%.

Και μια πιο ελαφριά νότα στο κλίμα της εποχής (από το gazzetta.gr)

ΥΓ1
Η συνεχιζόμενη και όλο και βαθύτερη κρίση από την COVID-19, κάνει χρήσιμη την αναφορά σε κάποια πρόσφατα στοιχεία που η κατανόησή τους θα βοηθήσει τη λήψη ταχύτερα μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού, το ισχυρότερο όπλο αυτή τη στιγμή (αρχές Απριλίου) για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Στοιχεία από μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα στη Βρετανία (COVID Symptom Tracker), στην οποία το 1/4 από το 1.5 εκατομμύριο χρήστες έδωσαν πληροφορίες, έδειξε ότι από τα 1700 άτομα που έκαναν τεστ για τον ιό, το 1/3 βγήκαν θετικά και τα 2/3 αρνητικά.
Από τα θετικά άτομα, το 60% ανέφερε μεταξύ των συμπτωμάτων απώλεια όσφρησης και γεύσης, ενώ τον Φεβρουάριο του 2021 δημοσιεύθηκε ότι σχεδόν για τους μισούς με τα παραπάνω συμπτώματα, αυτά διατηρήθηκαν για τουλάχιστον 5 μήνες μετά την αρχική διάγνωση. 
Βασισμένο στα στοιχεία της εφαρμογής αυτής, το Kings College στο Λονδίνο έχει διαμορφώσει μια σειρά κριτηρίων πιθανής προσβολής από τον ιό, στα οποία επιπλέον από τα γνωστά συμπτώματα όπως πυρετός, επίμονος βήχας, κόπωση, διάρροια, μείωση όρεξης κλπ, περιλαμβάνονται η απώλεια ή και παραμόρφωση της όσφρησης (ανοσμία ή παροσμία) και της γεύσης, και μάλιστα σαν τα σημαντικότερα. (Ένα άλλο ιδιαίτερο σύμπτωμα που ίσως εμφανίσουν νεώτερα άτομα, είναι κόκκινες ή μωβ περιοχές στα δάκτυλα των ποδιών). 
Επίσης, στο τέλος Απριλίου 2020, μέσα απ' αυτή την εφαρμογή και μελετώντας ειδικότερα περιπτώσεις διδύμων, ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν πράγματι γενετικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν μέχρι έναν βαθμό τη σοβαρότητα της νόσησης από την COVID-19.
Στην περίπτωση πρόγνωσης θετικού κρούσματος πάντως, η άμεση και καλύτερη αντιμετώπιση παραμένει η αυτοαπομόνωση για διάστημα τουλάχιστον 7 ημερών.
Περισσότερα στοιχεία (στα αγγλικά): https://neurosciencenews.com/covid-19-smell-taste-16056/

ΥΓ2
Η ταινία του 2011 "Contagion" (Μεταδοτικότητα) είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση των προβλημάτων μιας αντίστοιχης πανδημίας (αν και με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα επιδείνωσης των συμπτωμάτων και υψηλότατη θνητότητα), που οι συντελεστές της συμβουλεύτηκαν ειδικούς επιστήμονες ακόμα και τον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μάλιστα η αρχική μόλυνση από τα ζώα στον άνθρωπο, παρουσιάζεται με ιδιαίτερο ρεαλισμό.

ΥΓ3
Ένα από τα ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθεί ακόμα με σιγουριά, αφορά την ποσότητα του κορωνοϊού στην οποία θα πρέπει να εκτεθεί κάποιος ώστε να ασθενήσει (λοιμογόνος δόση). Φαίνεται πάντως ότι είναι αρκετά μικρή, και συγκρίσιμη με του ιού της γρίπης. Από την άλλη πλευρά, το ιικό φορτίο, δηλαδή η ποσότητα του ιού που φέρει κάποιος που έχει μολυνθεί (και νοσεί με τα τυπικά, ήπια συμπτώματα) και κατά συνέπεια μπορεί να μολύνει και άλλους, είναι υψηλό μεταξύ της 3ης και της 10ης ημέρα από τη στιγμή της αρχικής έκθεσής του στον ιό, με το μέγιστο να προσδιορίζεται γύρω στην 6η ημέρα. Φαίνεται επίσης ότι το συνολικό ιικό φορτίο που θα απορροφήσει κάποιος (πολλά σωματίδια ιού σε μικρό διάστημα, ή λιγότερα αλλά σε μεγαλύτερο διάστημα) επηρεάζει σε κάποιον βαθμό τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που θα αναπτύξει ο ίδιος (πηγή:https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/viral-load-many-health-workers-getting-sick/) 
Είναι επίσης φανερό, ότι όπως συμβαίνει και με άλλες αντίστοιχες ιώσεις (πχ η γρίπη), η χαμηλή θερμοκρασία και η χαμηλή υγρασία αυξάνουν τη διάρκεια ζωής του ιού στο περιβάλλον (άρα και την πιθανότητα μετάδοσής του), καθώς στις συνθήκες αυτές επιβραδύνονται οι χημικές αντιδράσεις (οξείδωση, υδρόλυση) που οδηγούν σε διάσπαση της κάψας λιπιδίων του (1η εικόνα). Φυσικά, ο πιο έντονος συγχρωτισμός των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους με τις παραπάνω συνθήκες, είναι ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας για την πιθανότητα μετάδοσης.

ΥΓ4
Κάτι πάντως που δεν είναι μύθος και έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι ισχύει, είναι η ικανότητα του χαλκού να αδρανοποιεί τα μικρόβια που είναι σε επαφή μαζί του. Έχει βρεθεί ότι σε επιφάνειες χαλκού ή κραμάτων του (όσο μεγαλύτερο το ποσοστό χαλκού τόσο το καλύτερο) μικρόβια και ιοί αδρανοποιούνται σε χρόνο δέκα φορές μικρότερο (συνήθως μέσα σε λίγες ώρες) απ' ότι σε άλλες επιφάνειες, ακόμα και από ανοξείδωτο ατσάλι. Ήδη σε νοσοκομεία στην Ελλάδα έχουν γίνει αντικαταστάσεις υλικών όπως πόμολων ή χειρολαβών με χάλκινες, και τα οφέλη έχουν επιβεβαιωθεί. Η αντιμικροβιακή δράση του χαλκού φαίνεται να οφείλεται στην πρόκληση οξείδωσης στα κύτταρα των παθογόνων οργανισμών. Εννοείται όμως, ότι η χρήση χαλκού δεν μειώνει την ανάγκη εφαρμογής των καθιερωμένων μεθόδων για την προστασία έναντι μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. 
Για περισσότερα: https://www.in.gr/2020/04/12/tech/maxi-tou-xalkou-ta-mikrovia-tha-voithisei-kai-kata-tou-koronaiou/
Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι ο ιός ζει για μικρότερο διάστημα επάνω σε πορώδεις επιφάνειες (όπως ύφασμα ή χαρτί), παρά σε γυαλιστερές (όπως ανοξείδωτο ατσάλι ή γυαλί).

ΥΓ5
Μία μέθοδος που ξεκίνησε (μέσα Απριλίου 2020) να εφαρμόζεται σε ορισμένες μεγάλες πόλεις με σκοπό να εκτιμηθούν τα πραγματικά επίπεδα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, είναι η ανίχνευση "θραυσμάτων" του RNA του ιού σε δείγματα λυμάτων των πόλεων και ιδιαίτερα η μεταβολή τους με τον χρόνο. Μία μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν έγκαιρη προειδοποίηση για ενδεχόμενες μελλοντικές εξάρσεις των κρουσμάτων.

ΥΓ6
Επίσης στα μέσα Απριλίου 2020, ανακοινώθηκε ότι μπορεί να εκτιμηθεί η βαρύτητα των συμπτωμάτων σε περίπτωση ασθένειας από την COVID-19, μέσα από τον προσδιορισμό του συμπλέγματος γονιδίων HLA (Human Leukocyte Antigen) που καθορίζουν το βαθμό αντίδρασης του οργανισμού σε ενδεχόμενη μόλυνση από τον SARS-Cov-2. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα σχετικά απλό τεστ, ώστε σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ατόμων που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρότερα.
Μια αντίστοιχη εκτίμηση της προοπτικής εξέλιξης της νόσου, σε άτομα που ήδη ασθενούν από COVID-19, μπορεί να γίνει από τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, στο αίμα. Υψηλότερα επίπεδα προδιαθέτουν για σοβαρότερα συμπτώματα.

ΥΓ7
Στα μέσα Ιουνίου 2020 δημοσκόπηση στην Ελλάδα για λογαριασμό της "Καθημερινής", έδειξε ότι 6 στους 10 απ' όσους είχαν άποψη πιστεύουν ότι ο νέος ιός ήταν ανθρώπινο κατασκεύασμα, που είτε διασκορπίστηκε είτε κατά λάθος είτε σαν πείραμα.

ΥΓ8
Ο νέος ιός σε σημαντικό ποσοστό δημιουργεί μακροχρόνια προβλήματα στην εγκεφαλική λειτουργία, που αποδίδεται στο ότι εισβάλει στον εγκέφαλο μέσα από τους οσφρητικούς βολβούς που έχουν άμεση σύνδεση με τον εγκέφαλο και ειδικότερα με τον ιππόκαμπο, ένα όργανο καθοριστικό για τη λειτουργία της μνήμης. Πειράματα σε ποντίκια επιβεβαίωσαν ότι η συγκέντρωση του ιού στον εγκέφαλο σε σχέση με τους πνεύμονες ή άλλα όργανα είναι πολύ υψηλότερη, κάτι που μπορεί να εξηγήσει τη σημαντική και ξαφνική επιβάρυνση της κατάστασης πολλών ασθενών, στους οποίους η πνευμονική λειτουργία είχε βελτιωθεί.

ΥΓ9
Τον Αύγουστο του 2020, μια είδηση (https://www.tovima.gr/2020/08/19/science/koronoios-protoemfanistike-pithanos-to-2012/) αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο ιός να είχε εμφανιστεί ήδη από το 2012 στην Κίνα, σε περιορισμένη έκταση και σε κάποια παραλλαγή του.

ΥΓ10
Μία πρόσφατη έρευνα (καλοκαίρι 2020) υποστηρίζει ότι φαίνεται να υπάρχει κάποια συσχέτιση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της COVID-19,  με την ποσότητα γενετικού υλικού που έχει κληρονομήσει το συγκεκριμένο άτομο από τους Neanderthal. Αν και η υπόθεση αυτή έχει δεχτεί κριτική, φαίνεται ότι κάποιο τμήμα του DNA των Neanderthal που εκτιμάται ότι βρίσκεται ενσωματωμένο στο 16% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού, δημιουργεί για άγνωστο προς το παρόν λόγο αυτή την ευαισθησία.

ΥΓ11 
Μία περιορισμένης έκτασης έρευνα, βρήκε πιθανό συσχετισμό της χρήσης της ουσίας φλουβοξαμίνης που περιέχεται σε αντικαταθλιπτικά σκευάσματα κυρίως για τη θεραπεία της ιδιοψυχαναγκαστικής διαταραχής, με τη μειωμένη βαρύτητα των συμπτωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 (https://neurosciencenews.com/antidepressant-coronavirus-17272/).

ΥΓ12
Στο τέλος Νοεμβρίου 2020, ανακοινώθηκε ότι στα σώματα δύο νυχτερίδων που είχαν διατηρηθεί σε ψυγείο σε εργαστήριο στην Καμπότζη από το 2010, ανιχνεύθηκε ιός παρόμοιος με τον SARS-CoV-2.
Ανάλογα με το ποσοστό ομοιότητας στο DNA, κάτι που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αναμένεται να φανεί αν η μόλυνση στους ανθρώπους προήλθε από τις νυχτερίδες ή από ενδιάμεσο φορέα.

ΥΓ13
Στα μέσα του Ιανουαρίου 2021, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο αποκάλυψε ότι υπάρχουν πληροφορίες για επιστήμονες στο ινστιτούτο WIV (Ουχάν) που μελετούσαν ιούς νυχτερίδων και είχαν ασθενήσει το φθινόπωρο του 2020 με συμπτώματα παρόμοια με της COVID-19. 
Οι αποκαλύψεις αυτές γίνονται την ώρα που επιστήμονες του ΠΟΥ έφθασαν στην Ουχάν για τα ερευνήσουν το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς να υπονοείται όμως ότι ενδεχόμενη διαφυγή του ιού δεν ήταν ατύχημα. Ανακοινώσεις όμως των επιστημόνων αυτών στα μέσα Φεβρουαρίου 2021, απομακρύνουν τις υποψίες για εμπλοκή του εργαστηρίου της Ουχάν στην αρχή της αλυσίδας μετάδοσης του ιού.

ΥΓ14
Οι επιστήμονες του ΠΟΥ που ερευνούν την πηγή της πανδημίας στην περιοχή της Ουχάν, σε προκαταρκτικό πόρισμα στα μέσα Μαρτίου 2021 θεωρούν ότι η μόλυνση ξεκίνησε με τη μετάδοση του ιού από τις νυχτερίδες σε εξωτικά ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες στην επαρχία Γιουνάν, 1000 χιλιόμετρα μακριά από την Ουχάν και στη συνέχεια μεταπήδησε στον άνθρωπο. 

ΥΓ15
Στα τέλη Μαΐου του 2021, οι απόψεις ότι ο ιός είναι κατασκευασμένος σε εργαστήριο μάλλον ενισχύονται, καθώς ο επικεφαλής Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν σε μια περίοδο 5 ετών, ώστε να μελετηθεί αν οι κοροναϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο.
Επίσης, ο Νορβηγός καθηγητής ιολογίας Dr. Birger Sørensen, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής (άπωση ομωνύμων ηλεκτρικών φορτίων) είναι απίθανο να βρεθούν τέσσερα θετικά φορτισμένα αμινοξέα στη σειρά, όπως στον συγκεκριμένο ιό. "Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να κατασκευαστεί τεχνητά", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: https://www.tovima.gr/2021/05/29/science/kataggelia-sok-gia-koronoio-dimiourgithike-apo-kinezous-se-ergastirio-prospathisan-na-kalypsoun-ta-ixni-tous/
Την ίδια περίοδο επίσης ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με μελέτες, άτομα με ασθενική αίσθηση της γεύσης του πικρού φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα τόσο ως προς το να νοσήσουν από την COVID-19, όσο και στο να νοσήσουν σοβαρότερα.

ΥΓ16
Άσχετο με την προέλευση του ιού, αλλά σχετικό με την αντιμετώπισή του μέσω των εμβολίων.
Επειδή μερικές φορές σε άρθρα υποστηρίζεται ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, καθώς τα ποσοστά των εμβολιασμένων που νόσησαν σοβαρά είναι συγκρίσιμα με τα ποσοστά των ανεμβολίαστων, θα δώσουμε ένα ακραίο παράδειγμα:
Έστω ότι σ' έναν πληθυσμό 100 ατόμων οι 80 είναι εμβολιασμένοι και οι 20 ανεμβολίαστοι.
Και έστω ότι 5 άτομα από τους εμβολιασμένους και 5 από τους ανεμβολίαστους νόσησαν σοβαρά.
Τότε, μεταξύ των ατόμων που νόσησαν σοβαρά, προκύπτει ότι το 50% ήταν εμβολιασμένοι και το 50% ανεμβολίαστοι, ενώ στην πραγματικότητα τα ποσοστά σε σχέση με τον συνολικό αριθμό της κάθε ομάδας είναι 5.25% και 25% αντίστοιχα. Επιπλέον, είναι σχεδόν σίγουρο ότι όσοι από τους εμβολιασμένους νόσησαν σοβαρά, είχαν υποκείμενα νοσήματα.

ΥΓ17
Μία δημοσίευση στις αρχές του 2023 (https://www.tovima.gr/2023/02/02/science/koronoios-idou-giati-perissoteroi-andres-xanoun-ti-zoi-tous-apo-covid-19/) υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη αντοχή των γυναικών στη προσβολή των πνευμόνων τους από τον ιό έναντι αυτής των αντρών, οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό λίπους στο σώμα τους, που "προσελκύει" τον ιό και μειώνει το ιικό φορτίο που αλλιώς θα κατευθύνονταν προς τους πνεύμονες.

ΥΓ18 
Τον Μάρτιο του 2023, ένα άρθρο του ΣΚΑΙ αναφέρεται στην πιθανότητα προέλευση του ιού από τα σκυλιά ρακούν (https://www.skai.gr/news/health/nea-meleti-syndeei-tin-proeleysi-tou-koronoiou-me-ta-skylia-rakoun)

ΥΓ 19
Τον Ιούλιο του 2023, ανακοινώθηκε ότι μία παραλλαγή ενός συγκεκριμένου γονιδίου μείωνε για τους φορείς του στο μισό την πιθανότητα να αναπτύξουν συμπτώματα μετά από μόλυνση από SARS-Cov-2, ενώ αν έφεραν δύο παραλλαγές του γονιδίου αυτού (και από τους δύο γονείς τους), η πιθανότητα γίνονταν 8 φορές μικρότερη (https://www.livescience.com/health/coronavirus/genetic-quirk-could-explain-why-not-everyone-shows-symptoms-of-covid-19).
                                                                                                                        Γ. Μεταξάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου