Ακόμα και τα τηλεφωνικά δίκτυα 5G έχουν γίνει αντικείμενο επίθεσης με δημοσιεύματα αλλά και με έργα (εμπρησμούς), σε μια προσπάθεια να εξουδετερωθεί ο υποτιθέμενος κρυφός ένοχος (βλέπε: https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/04/10/thomas-cowan-virus-viral-conspiracy/).
Έκπληξη πάντως απετέλεσαν (μέσα Απριλίου 2020) οι παρόμοιες με τις παραπάνω απόψεις ενός ειδικού στον τομέα της ιολογίας, του Λυκ Μοντανιέ, που το 2008 μοιράστηκε το Νόμπελ ιατρικής για τη συνεισφορά του στον προσδιορισμό του ιού HIV (που προκαλεί το AIDS). Όμως ο Μοντανιέ έχει συχνά επικριθεί για τις απόψεις εναντίων των εμβολιασμών και υπέρ κάποιου είδους ομοιοπαθητικής.
Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα το 30% των Αμερικανών να πιστεύει ότι ο νέος κορωνοϊός προέρχεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από εργαστήριο (έρευνα του Pew Research Center στα μέσα Μαρτίου 2020). Στα τέλη Απριλίου 2020 πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι άφησαν ανοικτά μόνο τα ενδεχόμενα ο ιός να ξέφυγε κατά λάθος από κινέζικο εργαστήριο ή να είναι φυσικός, όχι όμως να είναι κατασκευασμένος.
Περισσότερα για θεωρίες συνωμοσίας σε σχέση με τον κορωνοϊό διαβάστε στο: https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/04/01/coronavirus-mindlab-conspiracy/
Το ινστιτούτο WIV (Wuhan Institute of Virology) στην Κίνα. Αν και επιπέδου ασφαλείας 4 (το υψηλότερο) από το 2015, το 2018 Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας. Εικόνα από: livescience.com
Η επιστημονική άποψη πάντως από την αρχή για τη μετάδοση και εξάπλωση του ιού, είναι ότι προήλθε από ζώα, αρχικά από νυχτερίδες* και κατόπιν από παγκολίνους (ένα είδος ασιατικού μυρμιγκοφάγου) με τον τελευταίο να είναι εκλεκτό έδεσμα για τους Κινέζους αλλά να χρησιμοποιείται επίσης και από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, σε συνδυασμό με τις πολύ κακές υγειονομικές συνθήκες διακίνησης του κρέατος αλλά ακόμα και των ζωντανών άγριων ζώων. Είναι πάντως σαφές ότι ο ιός ξεκίνησε από την αγορά θαλασσινών και κρεάτων της Wuhan, δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ανεπίσημα ονομάζεται "wet market" εξαιτίας των νερών, του αίματος και των εκκρίσεων από τα ζώα που λιμνάζουν στο δάπεδό της.
*Οι ιοί των νυχτερίδων έχουν προσαρμοστεί στις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσει το σώμα τους εξαιτίας των ενεργειακών αναγκών τους για την πτήση, με αποτέλεσμα όταν προσβάλουν τον άνθρωπο ο πυρετός του να μην είναι αποτελεσματικός εναντίον των ιών αυτών.
Παρά λοιπόν τις φήμες, οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες γύρω από τη φύση του πρόσφατου ιού και η σύγκρισή του με τους άλλους που προαναφέρθηκαν, επιβεβαιώνουν ότι δεν μπορεί να είναι «τεχνητός», για τους παρακάτω λόγους:
O SARS-Cov-2 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο να αγκιστρώνει τις "ακτίνες" του σε κατάλληλους υποδοχείς (ένζυμο ACE2**) σε ορισμένα ανθρώπινα κύτταρα κυρίως στους πνεύμονες (βλέπε: https://neurosciencenews.com/coronavirus-progenitor-cells-16103/), στην καρδία, αλλά και στους όρχεις, και στη συνέχεια να μεταφέρει μέσα τους το γενετικό του υλικό (RNA*) ώστε να πολλαπλασιαστεί. Ήδη δοκιμάζονται στο εργαστήριο φαρμακευτικές ουσίες που μειώνουν αυτή τη δεκτικότητα των υποδοχέων κατά πολύ. Θεωρείται μάλιστα ότι η εκδήλωση ηπιότερων συμπτωμάτων από την COVID-19 στα παιδιά οφείλεται στον μειωμένο αριθμό υποδοχέων ACE2 που έχουν στη μύτη τους, η οποία τυπικά φέρει τον μεγαλύτερο αριθμό υποδοχέων και αποτελεί τη βασική θύρα εισόδου του ιού στον οργανισμό. Επίσης, άτομα με ομάδα αίματος Α+ φαίνεται να νοσούν βαρύτερα, εφόσον μολυνθούν. Εικόνα από: C&EN - American Chemical Society.
*To RNA μοιάζει με μισό DNA, δηλαδή που έχει σχιστεί κατά μήκος του.
**Πρόσφατα εντοπίσθηκε και ένα δεύτερο είδος υποδοχέα στα ανθρώπινα κύτταρα στον οποία μπορεί να προσκολληθεί ο ιός, η πρωτεΐνη NRP1, στο "μπλοκάρισμα" της οποίας επίσης στοχεύουν φάρμακα και εμβόλια που δοκιμάζονται.
Τέλος, υπάρχει μελέτη Κινέζων επιστημόνων από τον Ιανουάριο του 2019 που επισημαίνει τον κίνδυνο από τους κορωνοϊούς των νυχτερίδων (http://archive.vn/OBNVq).
- Συνιστώμενο σχετικό βίντεο για τον SARS-CoV-2 στο youtube (στα αγγλικά): https://www.youtube.com/watch?v=NJLXdsO1GBI
- Αξίζει επίσης να παρακολουθήσει κάποιος την 8-λεπτη προφητική ομιλία του Bill Gates, στο TED2015 (διατίθενται αγγλικοί υπότιτλοι): https://www.ted.com/talks/bill_gates_the_next_outbreak_we_re_not_ready
*Αυτός είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 3.5%, στην Κίνα 4.0%, στην Ιταλία 11.8% και στη Γερμανία 1.2% (στοιχεία 2/4/20). Το χαμηλό ποσοστό της Γερμανίας οφείλεται κυρίως στον μεγάλο αριθμό των τεστ που γίνονται στον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλος ο παρονομαστής στο κλάσμα: θάνατοι/κρούσματα. Σε μέσο παγκόσμιο επίπεδο πάντως, το σύνολο των κρουσμάτων εκτιμάται τουλάχιστον στο 15-πλάσιο των επιβεβαιωμένων (πηγή: https://neurosciencenews.com/covid-19-6-percent-infection-detection-16086/). Επίσης, στοιχεία από τα μέσα Απριλίου 2020 δείχνουν ότι οι αριθμοί θανάτων από τον κορωνοϊό που ανακοινώνονται επίσημα συχνά είναι υποεκτιμημένοι κατά 50-100%, εξαιτίας του ότι πολλοί απ' αυτούς συμβαίνουν εκτός νοσοκομείων, ενώ υπάρχει και το ερώτημα αν θα πρέπει να συμπεριληφθούν και θάνατοι από άλλες ασθένειες που δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν σωστά, συνήθως εξαιτίας της περιορισμένης διαθεσιμότητας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ακόμα, ενώ ο αριθμός κρουσμάτων είναι περίπου ίσος για τα δύο φύλα, η ανδρική θνησιμότητα είναι τα τριπλάσια της γυναικείας.
Στα τέλη Ιουλίου 2020, ανακοινώθηκε θνητότητα 2.5%.
Στην περίπτωση πρόγνωσης θετικού κρούσματος πάντως, η άμεση και καλύτερη αντιμετώπιση παραμένει η αυτοαπομόνωση για διάστημα τουλάχιστον 7 ημερών.
Περισσότερα στοιχεία (στα αγγλικά): https://neurosciencenews.com/covid-19-smell-taste-16056/
ΥΓ2
Η ταινία του 2011 "Contagion" (Μεταδοτικότητα) είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση των προβλημάτων μιας αντίστοιχης πανδημίας (αν και με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα επιδείνωσης των συμπτωμάτων και υψηλότατη θνητότητα), που οι συντελεστές της συμβουλεύτηκαν ειδικούς επιστήμονες ακόμα και τον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μάλιστα η αρχική μόλυνση από τα ζώα στον άνθρωπο, παρουσιάζεται με ιδιαίτερο ρεαλισμό.
ΥΓ3
Ένα από τα ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθεί ακόμα με σιγουριά, αφορά την ποσότητα του κορωνοϊού στην οποία θα πρέπει να εκτεθεί κάποιος ώστε να ασθενήσει (λοιμογόνος δόση). Φαίνεται πάντως ότι είναι αρκετά μικρή, και συγκρίσιμη με του ιού της γρίπης. Από την άλλη πλευρά, το ιικό φορτίο, δηλαδή η ποσότητα του ιού που φέρει κάποιος που έχει μολυνθεί (και νοσεί με τα τυπικά, ήπια συμπτώματα) και κατά συνέπεια μπορεί να μολύνει και άλλους, είναι υψηλό μεταξύ της 3ης και της 10ης ημέρα από τη στιγμή της αρχικής έκθεσής του στον ιό, με το μέγιστο να προσδιορίζεται γύρω στην 6η ημέρα. Φαίνεται επίσης ότι το συνολικό ιικό φορτίο που θα απορροφήσει κάποιος (πολλά σωματίδια ιού σε μικρό διάστημα, ή λιγότερα αλλά σε μεγαλύτερο διάστημα) επηρεάζει σε κάποιον βαθμό τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που θα αναπτύξει ο ίδιος (πηγή:https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/viral-load-many-health-workers-getting-sick/)
ΥΓ4
Κάτι πάντως που δεν είναι μύθος και έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι ισχύει, είναι η ικανότητα του χαλκού να αδρανοποιεί τα μικρόβια που είναι σε επαφή μαζί του. Έχει βρεθεί ότι σε επιφάνειες χαλκού ή κραμάτων του (όσο μεγαλύτερο το ποσοστό χαλκού τόσο το καλύτερο) μικρόβια και ιοί αδρανοποιούνται σε χρόνο δέκα φορές μικρότερο (συνήθως μέσα σε λίγες ώρες) απ' ότι σε άλλες επιφάνειες, ακόμα και από ανοξείδωτο ατσάλι. Ήδη σε νοσοκομεία στην Ελλάδα έχουν γίνει αντικαταστάσεις υλικών όπως πόμολων ή χειρολαβών με χάλκινες, και τα οφέλη έχουν επιβεβαιωθεί. Η αντιμικροβιακή δράση του χαλκού φαίνεται να οφείλεται στην πρόκληση οξείδωσης στα κύτταρα των παθογόνων οργανισμών. Εννοείται όμως, ότι η χρήση χαλκού δεν μειώνει την ανάγκη εφαρμογής των καθιερωμένων μεθόδων για την προστασία έναντι μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.
Για περισσότερα: https://www.in.gr/2020/04/12/tech/maxi-tou-xalkou-ta-mikrovia-tha-voithisei-kai-kata-tou-koronaiou/
ΥΓ5
Μία μέθοδος που ξεκίνησε (μέσα Απριλίου 2020) να εφαρμόζεται σε ορισμένες μεγάλες πόλεις με σκοπό να εκτιμηθούν τα πραγματικά επίπεδα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, είναι η ανίχνευση "θραυσμάτων" του RNA του ιού σε δείγματα λυμάτων των πόλεων και ιδιαίτερα η μεταβολή τους με τον χρόνο. Μία μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν έγκαιρη προειδοποίηση για ενδεχόμενες μελλοντικές εξάρσεις των κρουσμάτων.
ΥΓ6
Επίσης στα μέσα Απριλίου 2020, ανακοινώθηκε ότι μπορεί να εκτιμηθεί η βαρύτητα των συμπτωμάτων σε περίπτωση ασθένειας από την COVID-19, μέσα από τον προσδιορισμό του συμπλέγματος γονιδίων HLA (Human Leukocyte Antigen) που καθορίζουν το βαθμό αντίδρασης του οργανισμού σε ενδεχόμενη μόλυνση από τον SARS-Cov-2. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα σχετικά απλό τεστ, ώστε σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ατόμων που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρότερα.
Μια αντίστοιχη εκτίμηση της προοπτικής εξέλιξης της νόσου, σε άτομα που ήδη ασθενούν από COVID-19, μπορεί να γίνει από τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, στο αίμα. Υψηλότερα επίπεδα προδιαθέτουν για σοβαρότερα συμπτώματα.
ΥΓ7
Στα μέσα Ιουνίου 2020 δημοσκόπηση στην Ελλάδα για λογαριασμό της "Καθημερινής", έδειξε ότι 6 στους 10 απ' όσους είχαν άποψη πιστεύουν ότι ο νέος ιός ήταν ανθρώπινο κατασκεύασμα, που είτε διασκορπίστηκε είτε κατά λάθος είτε σαν πείραμα.
ΥΓ8
Ο νέος ιός σε σημαντικό ποσοστό δημιουργεί μακροχρόνια προβλήματα στην εγκεφαλική λειτουργία, που αποδίδεται στο ότι εισβάλει στον εγκέφαλο μέσα από τους οσφρητικούς βολβούς που έχουν άμεση σύνδεση με τον εγκέφαλο και ειδικότερα με τον ιππόκαμπο, ένα όργανο καθοριστικό για τη λειτουργία της μνήμης. Πειράματα σε ποντίκια επιβεβαίωσαν ότι η συγκέντρωση του ιού στον εγκέφαλο σε σχέση με τους πνεύμονες ή άλλα όργανα είναι πολύ υψηλότερη, κάτι που μπορεί να εξηγήσει τη σημαντική και ξαφνική επιβάρυνση της κατάστασης πολλών ασθενών, στους οποίους η πνευμονική λειτουργία είχε βελτιωθεί.
Πηγή: https://www.tovima.gr/2021/05/29/science/kataggelia-sok-gia-koronoio-dimiourgithike-apo-kinezous-se-ergastirio-prospathisan-na-kalypsoun-ta-ixni-tous/
Την ίδια περίοδο επίσης ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με μελέτες, άτομα με ασθενική αίσθηση της γεύσης του πικρού φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα τόσο ως προς το να νοσήσουν από την COVID-19, όσο και στο να νοσήσουν σοβαρότερα.